Pakistan'da düşen yolcu uçağında ölü sayısı yükseliyor

Dün Pakistan'da Lahor'dan Karaçi'ye giden yolcu uçağının düşmesi sonucu 97 kişi öldü. Kurtulan iki yolcudan biri olan Muhammad Zubair, "Her taraftan çığlıklar yükseliyordu. Tek görebildiğim alevlerdi. Kurtulabilmek için üç metreden aşağı atlamam gerekti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü. PK8303 sefer sayılı uçak 91 yolcu, sekiz mürettebat taşıyordu. Lahor'dan ülkenin en yoğun havalimanlarından Karaçi'deki Cinnah Uluslararası Havaalanı'na giden uçak ikinci iniş denemesinde düşerken 97 kişi öldü, iki kişi kurtuldu.

Pakistan Uluslararası Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Arshad Malik, pilotun hava trafik kontrol kulesine, "uçağın motorlarının arızalandığını" söylediğini ve acil durum çağrısı yaptığını ifade etti.

Havayolları'nın sözcüsü, uçağın yerel saatle 14.30'dan hemen sonra hava trafik kontrol kulesiyle iletişimi kaybettiğini söyledi. Yerleşim bölgesinden paylaşılan görüntülerde çok sayıda evin yıkıldığı görüldü. görgü tanığı Mohammed Uzair Khan, çok büyük bir ses duyduğunu ve dışarı çıkıp baktığında en az dört evin tamamen yıkıldığını gördüğünü söyledi.

'DÜŞMEK ÜZERE OLDUĞUNU KİMSE FARK ETMEDİ'

Sindh Eyaleti Hükümeti sözcüsü, sağ kurtulan yolcular arasında Pencap Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zafar Masud'un da bulunduğunu söyledi. Kurtulan diğer iki yolcunun isimleri Muhammad Zubair ve Tahira Mahmood. Hafif yaralarla uçaktan çıkan Zubair, "Uçağın düşmek üzere olduğunu kimse fark etmedi. Rahat bir uçuştu" dedi. Zubair'in anlattıklarına göre, uçağın ilk iniş denemesinde piste çarpıp yeniden havalanmasının ardından pilot 10 dakika içinde ikinci kez iniş inmeyi deneyeceğini anons etti. Daha sonrasında uçak piste yaklaşamadan düştü.

'HER TARAFTAN ÇIĞLIKLA YÜKSELİYORDU'

Kaza sonrası bilincini kaybettiğini söyleyen Zubair yaşadıklarını "Her taraftan çığlıklar yükseliyordu. Çocuklar, yetişkinler... Tek görebildiğim alevlerdi. Emniyet kemerimi çözdüm, bir ışık gördüm ve o ışığa doğru yürüdüm. Kurtulabilmek için üç metreden aşağı atlamam gerekti" sözleriyle anlattı.

PİLOTUN SON KONUŞMA KAYDINA ULAŞILDI

Yolcu listesinde, 24 News adlı televizyon kanalının tanınan gazetecilerinden Ansar Naqvi de bulunuyordu. Pakistan'ın Dunya News adlı televizyon kanalı, uçuş gözlem sitesi liveatc.net.In aracılığıyla pilot ile hava trafik kontrol merkezi arasında geçen konuşmanın kaydına ulaştıklarını bildirdi. Görüşmede pilotun "İki motoru kaybettim" dediği birkaç saniye sonra da acil durum çağrısı için "Mayday, mayday, mayday" dediği duyuluyor. Uçak ile kaydedilen son iletişim bu oldu.

Pakistan Başbakanı Imran Khan kendisini 'şok ettiğini ve çok üzdüğünü' söylediği kazanın derhal soruşturulacağını söyledi.

Kaza, ülkede Covid-19 salgını yüzünden durdurulan ticari uçuşların yeniden başlamasından birkaç gün sonra meydana geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kaza sonrası başsağlığı mesajı yayımladı.

PAKİSTAN'DA UÇAK KAZALARI

Pakistan'da 2010'da özel havayolu şirketi Airblue'ya ait bir uçağın başkent İslamabad yakınlarında düşmesi sonucu uçaktaki 152 kişi hayatını kaybetmişti. Bu, ülkenin tarihindeki en büyük uçak kazasıydı. 2012'de de Bhoja Air'a ait Boeing 737-200 tipi bir uçak, kötü hava nedeniyle Rawalpindi'de inişe geçtiği sırada düşmüş, uçaktaki 121 yolcu ve 6 mürettebat yaşamını yitirmişti. 2016'da da Pakistan Uluslararası Havayolları'nın bir uçağı, ülkenin kuzeyinden İslamabad'a doğru uçarken alev almış ve kaza sonucu 47 kişi hayatını kaybetmişti. (BBC Türkçe)