Çin'den Hong Kong'a 'ulusal güvenlik yasası': Baskı artacak

Pekin yönetimi, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yeni bir yasa tasarısını yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Henüz taslak halindeki 'ulusal güvenlik yasasının', Hong Kong'da 'baskıyı artıracağı' belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Komünist Partisi, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde denetimi artıracak bir 'ulusal güvenlik yasasını' yürürlüğe koymak izin hazırlanıyor. Geçen yıl Hong Kong'da hükümet karşıtı protestoların gerekçe olarak gösterildiği tasarının, Çin'in Hong Kong üzerinde 'baskıyı artırma ve tam kontrolü sağlama' hamlesi olarak yorumlanıyor.

Dün Pekin tarafından yapılan açıklamada, Çin'in Ulusal Halk Kongresi'ninnin (NPC), Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 'hükümet karşıtı gruplarla etkin mücadelede ulusal güvenliği güçlendiren mevzuat çıkarmasına izin verecek bir karar tasarısı sunacağı' bildirilmişti. Çin’in Hong Kong’daki İrtibat Bürosu Direktörü Luo Huining ise, Hong Kong’daki hükümet karşıtı gruplara yönelik 'dış müdahale, bağımsızlık yanlısı güçler ve radikal şiddetle mücadele etmek için ulusal güvenlik yasasının çıkarılması' gerektiğini açıklamıştı.

Çin'in bu adımla, 'ayrılıkçı ve yıkıcı faaliyetlerle terörizmi yasaklayacak yeni bir ulusal güvenlik yasası çıkarmayı amaçladığı' belirtiliyor.

PROTESTO ÇAĞRISI 

Pekin yönetiminin yürürlüğe sokmaya hazırlandığı yasanın, Hong Kong'da özgürlükleri 'güç ve korkuyla yıpratacağını' söyleyen hükümet karşıtı eylemciler, Hong Kong'da yeni tasarının protesto edilmesi için çağrıda bulundu. Geçen yıl protestolara katıldığını söyleyen 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Kay, "Bu protestoları canlandırmak için harika bir an" dedi.

'BAĞIMSIZ YARGI ETKİLENMEYECEK'

‘Çin’in kuklası’ olmakla suçlanan Hong Kong lider Carrie Lam ise, Pekin yönetiminin uygulayacağı yasanın 'bağımsız yargıyı' etkilemeyeceğini savundu. Lam, Çin'in Hong Kong'da 'hükümetin ulusal güvenliğine zarar verdiğine inandığı yasadışı faaliyetlerle mücadele etmek istediğini' söyledi. (DIŞ HABERLER/euronews)