Çin'e virüs soruşturması yolda: Rusya da imzaladı

Korona virüsünün kökenlerinin bağımsız bir soruşturmayla araştırılması için Dünya Sağlık Asamblesi'ne sunulmak üzere hazırlanan çağrı metnine imza atan ülkelerin sayısı 119'a çıktı. Pekin yönetimi ise böyle bir soruşturma için erken olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel salgına yol açan yeni tip korona virüsü krizi nedeniyle Çin üzerindeki baskı artıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) hazırladığı ve virüsün kökenlerine ilişkin bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunan tasarıyı imzalayan ülkelerin sayısı 119'a yükseldi.

Tasarının yeterli imzaya ulaşması halinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) karar alma mekanizması olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) gelecek haftaki toplantısında sunulup kabul edilmesi bekleniyor. Tasarının 194 üyeli DSA'ya sunulabilmesi için üçte iki çoğunluğun, yani 129 ülkenin imzası gerekiyor.

KİMLER İMZALADI?

CNN International, ilk olarak Avustralya'nın hazırladığı ve Çin'i doğrudan hedef alan çağrı metninin daha fazla ülkeden destek görmesi için yumuşatıldığını, bu sayede Rusya'nın da desteğinin alındığını duyurdu. Tasarıyı imzalayanlar arasında, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Malezya, Suudi Arabistan, İngiltere, Kanada ve 47 Afrika ülkesi bulunuyor. Reuters'a konuşan yetkililer ise 129 imzaya ulaşmak için müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Tasarıda, korona virüsünün kökenlerinin araştırılması, insanlara nasıl bulaştığının tespit edilebilmesi için sahada bilimsel araştırmalar yapılması isteniyor. Değerlendirmenin, 'olabildiğince erken başlaması' talep ediliyor.

ÇİN: SORUŞTURMA İÇİN ERKEN

Böylesi bir araştırmadan çıkabilecek eleştirel bir raporun Pekin'in uluslararası imajına büyük bir zarar verebileceği belirtilirken, Çin yönetiminden tepki de gecikmedi. Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, böyle bir soruşturmanın başlatılması için henüz erken olduğunu savunarak, pandeminin hâlâ devam etmesini gerekçe gösterdi. Sözcü, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in pazartesi günü DSA'nın açılış töreninde bir konuşma yapacağını da belirtti. (DIŞ HABERLER)

Çin'den 'itiraf': Wuhan'da doğruyu söylemedilerÇin'den 'itiraf': Wuhan'da doğruyu söylemediler