Araştırma: Erkekler maske takmayı 'havalı' bulmuyor

İngiltere'de Middlesex Üniversitesi'nin araştırmasında, erkeklerin kadınlara oranla maske takma eğilimin daha az olduğu ortaya çıkartıldı. Çalışmayı yürüten Dr. Valerio Capraro, “Erkekler maskeyi zayıflık göstergesi gibi görüyor ve havalı bulmuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı önlemler kademeli olarak hafifletilirken, yapılan bir araştırma erkeklerin maske takma eğiliminin kadınlara göre daha az olduğunu ortaya koydu. Buna göre erkekler maske takmayı ‘zayıflık göstergesi’ olarak görüyor, ‘havalı’ bulmuyor ve ‘utanç verici’ diye niteliyor.

İngiltere’nin Middlesex Üniversitesi ile ABD’nin Berkeley kentindeki Matematiksel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü araştırmaya göre erkekler maske takma zorunluluğuna kadınlar kadar uymuyor. Aksini söyleyen veriler olmasına karşı erkekler, salgının kendilerini ciddi bir şekilde etkileyeceğine de inanmıyor.

'ZAYIFLIK GÖSTERGESİ OLARAK GÖRÜYORLAR' 

Araştırmayı yürüten Dr. Valerio Capraro ve Helene Barcelo, “Erkekler kadınlara göre maskeyi utanç verici, zayıflık göstergesi, damga gibi görüyor ve havalı bulmuyor. Cinsiyet farklılıklarından kaynaklanan eğilimler maske takma konusunda da kendini belli ediyor” dedi. Bulguların ‘ironik’ olduğunu söyleyen Capraro ve Barcelo, salgından en fazla etkilenen ülkelerden olan Çin, İtalya, İspanya ve ABD’de erkekler arasındaki ölüm oranlarının kadınlara göre daha yüksek olduğunu hatırlattı.

KATILIMCILARIN YÜZDE 51'İ ERKEK

Araştırma, Amazon'un kullanıcılarına sunduğu bir soru-cevap platformu olan Amazon Mechanical Turk’te 2 bin 459 kişinin katılımıyla yapıldı. Katılımcıların yüzde 51’ini erkekler oluşturdu.

Uzmanlar salgından korunmak için maske takmanın önemine işaret etse de daha önce de Gallup/Knight Foundation tarafından yapılan bir araştırma da benzer sonuçları ortaya koymuştu. Buna göre her zaman maske taktığını söyleyen kadınların oranı yüzde 44 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 29’da kalmıştı. (Kaynak: Sputnik)