ABD Senatosu'nda Uygur Türkleri için yasa tasarısı onaylandı

ABD Senatosu'nda Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarına karşı ABD Başkanı Donald Trump'a 'daha sert adımlar atma' çağrısı yapılan tasarı onaylandı. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio'nun sunduğu tasarının Temsilciler Meclisi'nde onaylandıktan sonra Trump'ın imzasını alması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump yönetimini Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurlar’a uyguladığı baskı politikasına karşı daha sert adımlar atmaya çağıran bir tasarıyı onayladı. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan ve her iki partiden de destek bulan tasarı, Uygurlar’a ve diğer Müslüman gruplara baskı politikasından sorumlu olanlara karşı yaptırımlar getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Ayrıca tasarıda, ABD Dışişleri Bakanlığının bölgedeki insan hakları ihlalleri için bir rapor hazırlaması talep ediliyor. Söz konusu tasarının bir versiyonu Kasım 2019'da ABD Senatosunda kabul edilmişti. Temsilciler Meclisi ise bazı değişiklikler yaparak tasarıyı Aralık 2019'da tekrar Senato'ya göndermişti.

'UMARIM TRUMP'IN İMZASINI ALIR'

Senato’da oy birliğiyle kabul edilen tasarının, Trump’ın imzasına sunulmadan önce Temsilciler Meclisi’nde de onaylanması gerekiyor. Öte yandan tasarının onaylanmasının ardından Twitter hesabından açıklamada bulunan Rubio, "Az önce Çin Komünist Partisi'nin kaba muamelelerinden dolayı sorumlu tutulmasını öngören Uygun İnsan Hakları Yasa Tasarısı'nı Senatodan geçirdik. Tasarı, umarım yarın da Temsilciler Meclisinden geçen ve Başkan Trump'ın imzasını alır." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler, 1 milyondan fazla Uygur Türkünün Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde toplama kamplarında tutulduğunu tahmin ediyor. Çin ise kampların eğitim amaçlı olduğunu ve Uygurlar’a kötü muamele yapmadıklarını savunuyor. (AA/Amerika'nın Sesi)