Murat Yetkin: Almanya-AB arasında Türkiye'yi de ilgilendiren bir hukuk krizi var

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa Adalet Divanı'nın onayladığı bir kararı Almanya Anayasası'na aykırı bulmasını değerlendiren Yetkin, yaşanan hukuk krizinin Türkiye'yi de iki yönlü etkileyebileceğini yazdı. Yetkin, mahkeme kararının, bağımsız olması öngörülen Almanya Merkez Bankası'na da "siyasi karar olmadan bütçeden para harcayamazsın" demek olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında, Almanya Federal Anayasa Mahkemesi'nin 5 Mayıs’ta aldığı bir kararı ve bu kararın Avrupa Birliği'nde yarattığı krizi değerlendirdi. Yetkin sözkonusu mahkemenin, Almanya Merkez Bankası'na "siyasi karar olmadan millî bütçeden para harcayamayacağını" söylediğini ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) durumu kötüleşen AB ülkeleri ne destek için uyguladığı tahvil alım programının Almanya Anayasası'na uygun olmadığına hükmettiğini aktardı.

Mahkeme kararının, hem hükümetten bağımsız olması beklenen merkez bankasına hem de Avrupa Adalet Divanı (ECJ) tarafından onay verilen bir karara bayrak açtığını belirten Yetkin, kararın AB'de son dönemde yaşanan krizleri daha da derinleştirdiğini vurguladı. Yazısında, salgın döneminde daha da büyük yara alan AB içindeki krizleri hatırlatan Yetkin, Avrupa Adalet Divanı'nın 8 Mayıs’ta muhtıra niteliğinde bir bildiri yayınladığını kaydetti.

TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN TARAF

Almanya yargısından çıkan kararın Türkiye'yi de etkileyebileceğini ifade eden Yetkin'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Bu gelişmeler Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor; çünkü oy birliği gerekmediği durumda Türkiye’nin önünde yeni siyasi ve ekonomik kapılar açılabilir. Diğer taraftan Almanya’nın Avrupa ekonomisini canlandırma fonuna para vermemesi, Avrupa’daki istihdam, gelir ve alım gücü durumunu, dolayısıyla ihracatının yarıya yakınını AB’ye yapan Türkiye’yi olumsuz etkileyebilir. Bir olumsuz etki de demokratik gelişim alanında görülebilir; çünkü ulusal mahkemelerin Adalet Divanı kararlarını geçersiz kılması ister istemez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını da zedeleyebilir."

YAZININ TAMAMI

Etiketler Almanya kriz ab