Tedbirleri gevşeten Almanya'da bulaşma oranı yine 1'in üzerine çıktı

Almanya'da tedbirlerin hafifletmesi sonrası korona virüsünün yayılma oranı yeniden 1'in üzerine çıktı. Robert Koch Enstitüsü, R katsayısının 1.1'e yükseldiğini ve yakından izlenmesi gerektiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 salgınını kontrol altına aldıktan sonra iki aydır devam eden sıkı tedbirleri gevşetmeye başlayan Almanya'da, korona virüsünün bulaşma katsayısının yeniden 1'in üzerine çıktığı açıklandı. Robert Koch Enstitüsü'nden bugün yapılan açıklamada, R olarak bilinen katsayının 1.1 olduğu belirtildi. Bu durum, her bir kişinin virüsü 1.1 kişiye bulaştırdığı ve virüsün yeniden artarak yayılacağı anlamına geliyor.

İKİ GÜN ÖNCE 0.87 OLARAK HESAPLANMIŞTI

Uzmanlar, salgının kontrol altında tutulması R sayısının 1'in altında tutulması gerektiğini söylüyor. Almanya için bu sayı, cuma günü 0.87 olarak açıklanmıştı. Ancak Robert Koch Enstitüsü'nden bu sabah yapılan açıklamada 667 yeni vaka tespitiyle, yayılma oranının arttığı vurgulandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı ise bu yeni veriyle 169 bin 218'e yükseldi. Robert Koch Enstitüsü, R katsayısındaki artışın yakından izlenmesi gerektiğini de vurguladı.

SOSYAL DEMOKRATLAR: GEVŞETİLME SÜRECİ KÖTÜ PLANLANDI

Sayının tedbirlerin hafifletilmesi üzerine yeniden 1'in üzerine çıkmasıysa, iktidar ortağı Sosyal Demokratlar'dan sert eleştirileri de beraberinde getirdi. Bir epidemiolojist de olan Sosyal Demokrat milletvekili Karl Lauterbach, memleketi Köln'de kalabalıkların sokaklarda olduğuna dikkat çekerek, virüsün yeniden hızla yayılmaya başlayabileceği uyarısında bulundu. Lauterbach, "R oranının 1'in üzerine çıkması ve üssel yayılmaya geri dönmemiz bekleniyor. Tedbirlerin gevşetilmesi sürecine çok kötü hazırlanıldı" dedi.

MERKEL 'ACİL DURUM FRENİ'Nİ UYGULAR MI?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 federal eyaletin yöneticilerinin baskısı sonucunda geçtiğimiz hafta tedbirlerin kademeli olarak hafifletilmesini kabul etmiş ancak R katsayısının 1'in altında tutulması gerektiğini vurgulamıştı. Merkel, enfeksiyon oranının yeniden hızlanması halinde tedbirleri yerel olarak yeniden yürürlüğe sokabileceklerini açıklayarak, bir 'acil durum freni' politikası uygulayacaklarını da açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)