BM: Suriye'deki terör grupları yeniden yapılanıyor

Birleşmiş Milletler'den Suriye uyarısı: Dünyanın korona virüsle meşgul olduğu bir dönemde, IŞİD ve diğer terör örgütleri Suriye’de yeniden yapılanmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, bütün dünyanın korona kriziyle mücadele ettiği bir dönemde IŞİD ve diğer terör örgütlerinin ve gruplarının Suriye’de yeniden yapılanmaya gittiğini açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, bölgedeki durumu saatli bir bombaya benzetti ve bunun asla dikkatten kaçmaması gerektiğine vurgu yaptı.

İKİ BÖLGEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, sadece nisan ayında örgütlerin kendi yaptığı patlayıcılarla düzenlediği saldırılarda 35 sivilin hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini duyurdu. Mart ayında ise bu rakamın yedi olduğu bildirildi. Saldırıların çoğunun, Türk ordusuyla müttefiki grupların ve Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki kuzey ve doğu bölgelerinde düzenlendiği açıklandı.

28 Nisan’da Afrin’de bir pazara bomba yerleştirilen bir yakıt tankeriyle düzenlenen saldırıda 29’u sivil 51 kişi hayatını kaybetti. Şam yönetiminin kontrol ettiği güneyde ise mart başından beri 17 sivilin öldüğü belirtiliyor. 4 Nisan’da da Dara’da düzenlenen saldırıda dokuz polis yaşamını yitirmişti.

'İDLİB'DE ATEŞKES BÜYÜK ÖLÇÜDE UYULUYOR'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye ile Rusya'nın İdlib ve çevresi için kararlaştırdığı ve mart ayında yürürlüğe giren ateşkese büyük ölçüde uyulduğunu açıkladı. Kuruluş, bütün dünyanın koronavirüs ile mücadeleye odaklandığı son haftalarda ise özellikle belirlenmiş hedeflere yönelik saldırıların arttığını duyurdu. Komiserlik, bunu bölgedeki grupların yeniden yapılanmasıyla bağlantılı olduğu yorumunu yapıyor.

Suriye’de 2011 yılında Şam hükümetini protestoyla başlayan olaylar Ortadoğu’da büyük bir savaşa dönüştü. İnsan hakları kuruluşları, savaşta şimdiye kadar 500 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini bildiriyor. (DW Türkçe)

Etiketler Suriye IŞİD BM