Darbeyi itiraf ettiler: Maduro'yu kaçıracaktık

Venezuela hükümeti, hafta sonunda Nicolas Maduro hükümetine darbe girişimi suçlamasıyla yakalanan iki Amerikan vatandaşından birinin itiraf videosunu yayınladı. Eski bir asker olan Luke Denman, görüntülerde Maduro'yu uçakla kaçırmayı planladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela hükümeti, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan ABD’li Luke Denman'ın itiraf videosunu yayınladı. Denman devlet televizyonunda yayınlanan sorgu görüntülerinde, Maduro’yu kaçırıp ABD’ye götürmeleri halinde 50 ila 100 bin dolar para alacağını söyledi.

Eski bir asker olan Denman, bir diğer Amerikan vatandaşı ve 11 kişiyle daha birlikte pazar günü başlatılan operasyon sonucunda yakalanmış, Maduro hükümeti bu kişileri Amerikan yönetiminin desteklediği bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

'HAVALİMANINI KONTROL ALTINA ALINA ALIP MADURO'YU KAÇIRACAKTIK'

Denman da sorgu görüntülerinde, Florida'daki özel güvenlik şirketi Silvercorp USA ile yaptığı kontrat uyarınca, Venezuela'nın başkenti Caracas'daki havalimanını ele geçirmeyi ve Maduro'yu uçakla ABD'ye kaçırmayı planladıklarını anlattı. Ancak Denman, Maduro'yu nasıl kaçırmayı planladıklarına dair ayrıntı vermedi. Denman, "Venezuelalıların kendi ülkelerinin kontrolünü yeniden kazanmalarına yardım ediyordum" iddiasında bulundu.

'ANLAŞMAYI GUAIDO YAPTI'

Denman, Maduro'nun devrilmesi için Silvercorp şirketiyle anlaşan kişinin, ABD destekli sağcı muhalefet lideri Juan Guaido olduğunu da söyledi. İngilizce soru-cevap şeklinde geçen sorguda Denman, Silvercorp şirketinin CEO'su olan emekli asker Jordan Goudreau'nun ocak ayında kendileriyle temas kurarak, operasyon için Kolombiya'da 50 ila 60 Venezuelalının eğitilmesini istediğini söyledi. Goudreau, bu iddiaları hafta başında Reuters'la söyleşisinde doğrulamıştı.

GUAIDO'NUN DANIŞMANI ZIMNEN KABUL ETTİ

Guaido'nun strateji danışmanlarından Juan Rendon ise CNN'e açıklamasında, bu şirketle bir ön görüşme yaptıklarını kabul etmek zorunda kaldı. Rendon nihai bir anlaşma imzalanmadığını ve Venezuela'ya sızma girişimine onay vermediklerini savundu. Rendon, şirketin askerleri Guaido'nun desteklemediği 'başarısız bir intihar misyonuna yolladığını' söyledi.

NASIL YAKALANDILAR?

Venezuelalı yetkililer, darbeci grubun Caracas Havalimanı'nın yaklaşık 60 kilometre batısındaki kıyı kasabası Chuao'da, yerel halkın ihbarı sonucu yakalandığını açıklamıştı. Sonrasındaysa, grubun silah yüklü botu, silahları ve iletişim ekipmanları ile Amerikalıların pasaportlarının görüntüleri yayımlanmıştı.

MADURO: BAŞ SUÇLU TRUMP

Maduro ise dün yaptığı basın toplantısında, Amerikan yönetimini suçlayarak "Donald Trump bu istilanın baş sorumlusudur" dedi. Maduro, yakalanan Amerikalıların pasaportlarını da gösterdi.

POMPEO: ONLARI GERİ ALMAK İÇİN HER YÖNTEMİ KULLANACAĞIZ'

Amerikan yönetimiyse, darbe girişimine ilişkin suçlamaları reddetmeyi sürdürüyor. Denman'ın itiraf videosunun yayınlanması sonrasında, ABD Dışişleri "Bı konuda yorum yapmayacağız" açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Venezuela'da gözaltına alınan Amerikan vatandaşlarını geri almak için 'her yöntemi kullanacaklarını' söylemişti. Gelinen noktada Amerikan yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. (DIŞ HABERLER)

Maduro: Ülkeye sızan paralı askerlerin hedefi benimMaduro: Ülkeye sızan paralı askerlerin hedefi benim

ABD merkezli özel güvenlik şirketi, Maduro'yu öldürme girişimini kabul ettiABD merkezli özel güvenlik şirketi, Maduro'yu öldürme girişimini kabul etti

* Videodaki tercüme, Mustafa Özdemir tarafından yapılmıştır.