Rusya'yla ABD arasında Pulitzer krizi

'Gazeteciliğin Oscarları' olarak bilinen Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu. Ancak uluslararası habercilik dalındaki ödülün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren bir haber dizi için New York Times'a verilmesi Moskova'nın tepkisini çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Columbia Üniversitesi'nin öncülüğünde 14 dalda dağıtılan ve 'gazeteciliğin Oscarları' olarak bilinen Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu. Ancak uluslararası habercilik dalındaki ödülün, 'büyük bir risk alarak Vladimir Putin rejiminin yıkıcı eylemlerini açığa çıkaran etkileyici haber dizisi' için New York Times'a (NYT) verilmesi ABD'yle Rusya arasında gerilime yol açtı.

'NYT İTİBARINI RİSKE ETTİ'

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği, NYT'nin haberiyle 'büyük risk aldığı' yorumuna tepki göstererek, "Eğer bunda, iddia edildiği gibi bir risk varsa, o da sadece itibar riskidir. Gazetenin söz konusu haber dizisini 'yalan haber yazma rehberi olabilecek, süzgeçten geçirilmemiş Rusfobik uydurmaların harika bir koleksiyonu' olarak görüyoruz" açıklaması yaptı.

Elçilik, söz konusu haberdeki iddiaların 'birçok kez hem resmi ağızlardan hem de fiiliyatta tekzip edildiğini', gazetenin 'Rusya karşıtı materyalleri öne çıkararak çok büyük bir sorumluluk üstlendiğini' savundu. Açıklamada, New York Times'ın üç yıl önce de 'Rusya'yı şeytanlaştırdığı için' Pulitzer Ödülü'ne layık görüldüğü öne sürülerek, "Görünen o ki, bu tür kısa ömürlü 'yaratıcılık' periyodik olarak prestijli ödülleri gerekli kılıyor" ifadeleri kullanıldı.

KİMLER ÖDÜL ALDI?

ABD'deki en prestijli gazetecilik ödülleri olan Pulitzer için bu sene korona virüsü salgını nedeniyle tören yapılmadı. Kazanan isimleri, Pulitzer Ödülleri Yönetim Kurulu'nun idarecisi Dana Canedy evinin oturma odasından yaptığı YouTube canlı yayınıyla açıkladı.

2020 Pulitzer Ödülleri'nde en fazla ödülü New York Times kazandı. New York Times, "araştırmacı gazetecilik", "uluslararası habercilik" ve "yorum" kategorilerinde ödüle layık görüldü.

Jüri, ulusal habercilik kategorisinde hem Seattle Times hem de ProPublica'dan gazetecileri ödüle layık görürken "açıklayıcı habercilik" dalında Washington Post ekibi ödüllendirildi.

"Son dakika haberi" kategorisinde ödülün sahibi Kentucky merkezli Courier-Journal gazetesinin ekibi olurken yerel habercilik dalında da Baltimore Sun ekibi ödüllendirildi.

"Sıcak gelişme fotoğrafı" dalında Hong Kong protestolarındaki performansından ötürü Reuters foto muhabirleri topluca ödüllendirildi. Associated Press de fotoğrafçılık kategorisinde ödül aldı. (Sputnik, DW Türkçe)