Fauci: Remdesivir korona tedavisinde etkili, standart tedavi bu olacak

Korona virüsü tedavisinde gözler bir kez daha Remdesivir isimli ilaca çevrildi. İlaca dair bizi yeni araştırma yayımlanırken, ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci Remdesivir'in 'net bir etkisi olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan ilaç firması Gilead Sciences tarafından üretilen Remdesivir isimli ilacın korona virüsü hastaları üzerindeki etkilerine dair yeni bir araştırma yayımlanırken, ABD'de salgınla mücadeleden sorumlu bir numaralı yetkili olan Dr. Anthony Fauci ilacın olumlu etkilerini 'çok net' olarak niteledi. Fauci, "Standart bakım bu olacak" diye konuştu.

ARAŞTIRMA NEYİ GÖSTERDİ?

Amerikan hükümeti dün, Remdesivir üzerinde yapılan üç ayrı araştırmanın ön sonuçlarını kısmen kamuoyuyla paylaştı. Buna göre,

* Akciğer komplikasyonları bulunan hastanedeki Covid-19 hastaları, Remdesivir verildiğinde placebo kullanan hastalara kıyasla yüzde 31 oranında daha hızlı iyileşti;

* 1063 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, Remdesivir kullanılan hastaların iyileşme süresi 15 günden 11 güne indi;

* Ağır vakalarda Remdesivir kullanımı, beş günde bugüne dek 10 günde görülen sonuçların elde edilmesini sağladı;

* Araştırmacılar, ağır Covid-19 hastalarında Remdesivir tedavisine erken dönemde başlanmasının iyileşme hızını artırdğını vurguladı.

FAUCI NE DEDİ?

Bu sonuçların ön veriler olduğu ve araştırmaların ilerletilmesi gerektiği belirtilse de, Fauci dün Remdesivir'in korona virüsüne karşı standart tedavi haline geleceğini söyledi. Beyaz Saray'da konuşan Dr. Fauci, "Bu gerçekten çok önemli" diye yorumladığı sonuçları, '1986 yılında HIV ilacı için mücadele verildiği ve ellerinde hiçbir şey olmadığı' döneme benzetti.

ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) de, Remdesivir'i olabildiğince hızlı edinmek için Gilead firmasıyla görüşme halind eolduklarını açıkladı. Ancak FDA, ilacın standart kullanımı için onay vermeyi planlayıp planlamadıklarına dair soruyu yanıtsız bıraktı.

TRUMP FDA'DAN HIZLI ONAY İSTİYOR

ABD Başkanı Donald Trump ise FDA onayının hızla çıkmasını istediğini açıklayarak, "Olabildiğince hızlı onay vermelerini istiyorum. Her şeyin güvenli yapılmasını istiyoruz ama hızlı onaylar da görmek istiyoruz, özellikle de işe yarayan şeylerle ilgili" diye konuştu.

Bununla birlikte, araştırmanın kapsamlı sonuçlarının mayıs ortasından önce yayımlanması beklenmiyor.

Korona virüsü salgınının başından beri etkili olabileceği konuşulan Remdesivir isimli ilaca dair geçtiğimiz hafta çarpıcı bir tartışma yaşanmıştı. İlacın Çin'deki hastalarda olumlu etki göstermediğini belirten bir araştırma Dünya Sağlık Örgütü'nün sitesinde yayımlanmış ancak sonradan geri çekilmişti. (DIŞ HABERLER)

Guardian: Remdesivir korona tedavisinde etkili değil, ilaç testleri geçemediGuardian: Remdesivir korona tedavisinde etkili değil, ilaç testleri geçemedi