'Yönetime el koyan' Hafter'e hem ABD hem Rusya'dan tepki

Korona salgınının siyasi gelişmeleri geri plana ittiği bir dönemde, Libya'nın doğusunu temsil eden ve batıdaki Türkiye destekli hükümetle savaş halinde olan General Halife Hafter, tüm ülkede yönetime el koyduğunu duyurdu. Hafter'e ABD'nin yanı sıra Rusya'dan da tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'nın doğusundaki güçleri temsil eden Libya Ulusal Ordusu'nun başındaki General Halife Hafter, ülkenin tamamında yönetime el koyduğunu açıkladı. Hafter'in bu açıklaması, sadece Trablus'ta BM tarafından tanınan Fayez Sarraj hükümetini değil, aynı zamanda ülkenin doğusundaki sivil yönetimi de kenara itmek anlamına geliyor. Açıklama, ülkede ulusal mutabakat hükümeti kurulmasını öngören Suheyrat Anlaşması’nı da ihlal ediyor.

HAFTER NE DEDİ?

Hafter dün gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Silahlı kuvvetlerin genel komutanlığı, ülke yönetimini üzerine alıyor ve Suheyrat anlaşmasının feshedildiğini duyuruyor. Ağır sorumluluk yüküne rağmen halkın iradesini ve verdiği yetkiyi kabul ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

LAVROV: ONAYLAMIYORUZ

Halife Hafter'in bu açıklamasına, Libya'daki savaşta farklı tarafları destekler görünen ABD ve Rusya'dan da tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hafter’in siyasi anlaşmadan çekildiği ve ülke yönetimini üzerine aldığı yönündeki açıklamasını onaylamadıklarını söyledi. Lavrov, “Mareşal Hafter ile konuşmayı reddeden Sayın Serrac’ın son açıklamasını da onaylamadık, şimdi Mareşal Hafter’in tek başına Libya halkının nasıl yaşayacağına karar vereceği açıklamasını da onaylamıyoruz. Her iki açıklama da kalıcı bir uzlaşmanın bulunmasına yardımcı olmuyor. Kalıcı uzlaşma olmadan da mevcut durumdan çıkmak mümkün değil” dedi.

PESKOV: ÇÖZÜM SİYASİ OLMALI

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Libya'daki krizin sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözüleceğine dair bağlılıklarının sürdüğünü belirterek, "Rusya Libya sürecinin tüm katılımcılarıyla temasını sürdürüyor. Libya sorununun tek çözümünün bu olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD: TEK TARAFLI BİR AÇIKLAMA

Hafter'e ABD’nin Libya Büyükelçiliği'nden de tepki var. Elçiliğin Facebook sitesinden yapılan açıklamada, ABD’nin 'Hafter'in açıklamasından üzüntü duyduğu ve Hafter’e ülkedeki insani ateşkese dahil olma çağrısında bulunduğu' belirtildi. Açıklamada, “ABD, Hafter'in Libya'nın siyasi yapısındaki değişikliklerin tek taraflı bir açıklama ile dayatılabileceği yönündeki önerisinden dolayı üzüntü duyuyor" denilip şöyle devam edildi:

'İNSANİ ATEŞKESE ÇAĞIRIYORUZ'

“Sivil halkın kutsal Ramazan ayında acı çekmeye devam etmesi, Covid-19 pandemisinin ise daha fazla hayatı tehdit etmesi nedeniyle Libya Ulusal Ordusu’nu, 23 Şubat’ta Cenevre’de Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğu ile ‘5+5’ formatında yapılan görüşmelerde formüle edildiği gibi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne dahil olmaya ve derhal kalıcı bir ateşkes sağlayacak olan insani ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz."

LİBYA'DAKİ NASIL PATLAK VERDİ?

Libya'da Muammer Kaddafi'nin 41 yıllık yönetiminin 2011'de NATO destekli isyanla devrilmesinin ardından ortaya çıkan bölünmüşlük aşılamıyor. Ülkenin batısını, Trablus'ta bulunan ve BM'nin de desteklediği ulusal mutabakat hükümeti yönetirken, doğudaki hükümet Hafter'e destek veriyordu.

Hafter, Kaddafi döneminin etkili komutanlarından biriydi. Daha sonra Kaddafi ile arası bozulunca ABD'de sürgünde yaşadı. 2011'de Kaddafi'ye karşı ayaklanmaların başlamasından sonra Libya'ya geri döndü ve doğudaki güçlerin kilit komutanlarından biri haline geldi.

Geçen nisanda Trablus'u ele geçirmek için başlatan Hafter'e bağlı askeri güçler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Sarraj'ın birlikleri arasında uzun süredir çatışmalar yaşanıyor. (Sputnik, DIŞ HABERLER)