Litvanya'da restoranlara korona jesti: Belediye işgaliye vergisini kaldırdı

Litvanya'da kafe, bar ve restoranlara sosyal mesafe tedbirlerini uygulayabilmeleri için meydanlar açılıyor. Başkent Vilnius'ta belediye, bu yaz işgaliye vergisi alınmayacağını duyurdu; kent merkezindeki Katedral Meydanı dahil 18 meydan, 'açık hava' kafe ve restoranlarına şimdiden tahsis edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Baltık ülkesi Litvanya'da korona virüsü tedbirleri yavaş yavaş gevşetilirken, sosyal mesafe kurallarına uyulabilmesi için restoran ve kafelerin sokaklara 'yayılmasına' izin verilecek. Ülkenin başkenti Vilnius'da, bu yaz belediye işgaliye vergisi almayacak ve restoranlar sokaklar istedikleri gibi masa dizebilecek.

Korona virüsünden şu ana dek 44 kişinin öldüğü, 1344 vakanın tespit edildiği Litvanya'da, bu haftadan itibaren dışarıda masası olan restoranlar, kuaförler neredeyse tüm dükkanların açılmasına izin verildi. Ancak Sağlık Bakanlığı sıkı sosyal mesafe kuralları getirdi. Sözgelimi, dükkanların içeriye aynı anda sadece bir müşteri almasına izin veriliyor, kamusal alanda maske takılması gerekiyor ve restoranların da masalarını en az iki metre mesafeyle kurması gerekiyor.

BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLADI

Bu durum özellikle Vinius'un UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan, dar sokaklarıyla meşhur eski kenti Senamiestis için sorun yaratınca, çözüm işgaliye vergisinin kaldırılmasında bulundu. Belediye Başkanı Remigijus Šimašius, kendileri için halk sağlığının önde geldiğini ama iş yerlerinin de açılmaya ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, "Meydanlar ve sokaklarda, yakınlardaki kafelerin bu sezon para vermeksizin masa koymasına ve karantina sırasında böylece faaliyetlerini sürdürebilmelerine izin verilecek" dedi. Šimašius, bu önlemle insanların işlerini koruyabilmesini ve Vilnius'u hayatta tutmayı amaçladıklarını ekledi.

18 MEYDANDA UYGULAMA BAŞLADI

Belediyeden yapılan açıklamadaysa, kent merkezindeki Katedral Meydanı dahil olmak üzere 18 meydanın 'açık hava' kafe ve restoranlarına şimdiden tahsis edildiği, yaz boyunca daha fazla meydanın aynı amaçla kullanılmasını beklendiği belirtildi. Bu adımın kafe, bar ve restoran sahiplerince memnuniyetle karşılandığı, şimdiden 160'dan fazla başvuru yapıldığı da aktarılıyor.

Litvanya Oteller ve Restoranlar Birliği'nden Evalda Šiškauskienė, belediyenin bu hamlesi için "Tam zamanında geldi" derken, böylece güvenlik kurallarını ihlal etmeden iş yapabileceklerini söyledi.

BELEDİYEDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA 400 BİN EUROLUK YEMEK FİŞİ

Vilnius'da belediye yetkililer aynı zamanda, kentteki sağlık çalışanlarına hem teşekkür etmek, hem de kentin kafe ve restoranlarına dolaylı finansman sağlamak için 400 bin euro değerinde yemek fişi vermişti. (DIŞ HABERLER)