Almanya artık maskeli yaşayacak

Almanya'da tüm eyaletlerde uygulamada çeşitli farklılıklar olsa da maske takma zorunluluğu getirildi. Maskeler hem ücretsiz dağıtılıyor, hem de parayla satılıyor. Evsizler ve mülteciler için ise kapsamlı bir plan yok. Önlemlerin yumuşatılmasıyla ilgili önemli kararlar ise perşembe günü Angela Merkel ve eyalet başbakanlarının yapacağı toplantıda alınacak.

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - Almanya'da korona virüsünden enfekte olan kişi sayısı 155 bin 193. 5750 kişi hayatını kaybetti. İyileşen kişi sayısı ise 114 bin 500. Ülkede korona virüsü salgınıyla ilgili alınan önlemlerin bir kısmı geçtiğimiz hafta yumuşatılmaya başlandı. Kimi uygulamalar tüm ülkede aynı olsa da eyalet yönetimleri bazı konularda kendileri de karar veriyorlar. Korona vakalarının az olduğu eyaletler daha esnek davranırken sayıların çok olduğu eyaletler biraz daha yavaş ve temkinli adımlar atıyorlar. Hatta kimi eyaletler az sayıda kişiyle kiliselerde törenlere izin verme kararı aldı.

Başbakan Angela Merkel'in bir bilim insanı olması, temkinli ve soğukkanlı davranması Almanya'nın salgındaki şanslarından biri. Kimi eyaletler başından beri önlemlere karşılar. Özellikle vaka sayısının çok olduğu eyaletlerden biri olmasına rağmen Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Berlin hükümeti ile en çok ters düşen isim oldu. Laschet şimdiden 1 Mayıs'tan itibaren eyaletteki ibadethanelerin açılması kararını verdi.

Şimdilik uygulanan kural ve önlemler ülke genelinde bir bütünlük arz etmiyor. Hatta kimi eyaletlerde işletme sahipleri, 800 metrekareden küçük iş yerlerinin açılmasına izin verilmesini mahkemeye taşıdılar. 4 Mayıs'tan itibaren okulların nasıl eğitime başlayacağı konusunda da soru işaretleri mevcut. Net olan tek şey ise sosyal mesafenin korunması zorunluluğunun ülke genelinde devam ediyor olması.

MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Tüm eyaletlerde 6 yaşından itibaren herkese alışverişlerde, toplu taşıma araçlarında, banka vb. yerlerde maske takma zorunluluğu getirildi. Yalnızca Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde sadece toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu getirildi. Alışverişlerde bu zorunluluk yok, ancak tavsiye ediliyor.

Ülke genelinde maske takma kuralını ihlal edenlere karşı eyaletlerde farklı uygulamalar var. Rheinland-Pfalz eyaletinde 10 euro para cezası uygulanacakken Bayern'de bu ceza 150 euro. Kuzey Ren Vestfalya ve Baden Württemberg eyaletlerinde henüz bir para cezası uygulaması getirilmedi. Ancak araba kullanırken maske takmak genel olarak yasak çünkü sürücülerin yüzlerinin görünmesi mecburi. Araba kullanırken maske takanlar ise 60 euro para cezasını göze almak zorunda kalacak.

En başından beri yapılan açıklamalar maskenin virüslere karşı yüzde yüz bir koruma sağlamadığı yönündeydi. Maskenin kişide virüs varsa başka birine geçmesini zorlaştırıldığı için koruyucu bir tedbir olarak uygulanmasına karar verildi.

MASKELER NERELERDE BULUNUYOR, HANGİ KURALLAR GEÇERLİ?

Takılacak maskenin nasıl olması gerektiği ile ilgili bağlayıcılılığı olan bir genelge yayımlanmadı. Maske kullanımı eyaletlere göre farklılık arz ediyor. Kullanılacak maskelerin klinik amaçlı kullanılanlardan olması zorunlu değil. Maske sayısında sıkıntı mevcut ancak bu da hızlı bir biçimde çözülmeye çalışılıyor. Hatta bazı eyaletlerde ağız ve burunu kapatacak şekilde şal veya fular takmak da yeterli olacak. Maskelerde kullanılan kumaş ne kadar kalın olursa virüs barındıran su damlacıklarının dışarı çıkması veya içeri girmesi o derece güçleşiyor.

Basında yer alan haberlere göre, kimi market zincirleri Mayıs ayının başından itibaren maske satışına başlayabilecekler ve bunun hazırlığı içerisindeler. Birçok firma önümüzdeki aylarda maske takarak yaşamanın günlük hayatın bir parçası olacağı düşüncesinde ve hazırlıklarını da buna göre yapmaya çalışıyorlar.

Terzilerden 5.50 euro karşılığında maske satın almak mümkün. Terziler maskeyi satarken nasıl temizlenilmesi gerektiğini de anlatıyorlar. Kumaş maskeleri kullandıktan sonra elde yıkayıp daha sonra kumaş kısmını 60 derecede ütülemek gerekiyor. Terzilerin yanı sıra evde kendi maskesini diken insanların da sayısı az değil. İnternette evde kolay maske dikimiyle ilgili çok sayıda video bulmak mümkün.

Eczanelerde 8 saat kullanılabilen maskeler var. Bu maskeler genel olarak 8 euroya satılıyor. Ayrıca şeffaf yüz siperlikleri de 10 euroya eczanelerden satın alınabiliyor.

İnternette, içinde 50 adet tek kullanımlık maske olan paketleri satan siteler de var. Bunların fiyatları da kullanım süreleri de birbirinden farklı.

Köln'de şehrin çeşitli noktalarında ücretsiz maske ve bilgilendirme notları dağıtılıyor.

MASKELER HEM ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR HEM PARAYLA SATILIYOR

Belediyeler ücretsiz maske dağıtıyor.

Bazı eyaletlerde belediyeler maske takma zorunluluğu başlamadan önce ücretsiz maske dağıttılar. Berlin, ücretsiz maske dağıtacağını duyurmuştu. Dresden de ücretsiz maske dağıtıldı. Saarland eyaletinde belediyeler 5 milyon adet maske dağıttılar. Rheinland-Pfalz eyaleti de ücretsiz maske dağıtacak. Yine Hessen eyaletinde kimi belediyeler maske dağıttı. Maskelerin yanında nasıl kullanılacağına dair bilgilerde yazıyor. Ayrıca el yıkama ve dezenfeksiyonun nasıl yapılması gerektiği yeniden hatırlatılıyor. Maskeler dağıtılırken üzerindeki etiketlerde gerekli bilgiler dışında propaganda sayılabilecek tek bir bilgiye yer verilmiyor.

Köln Toplu Taşıma Şirketi (KVB) 3 ayrı günde şehrin farklı merkez noktalarında ücretsiz olarak tek kullanımlık maskenin yanı sıra toplu taşıma araçlarının korona zamanında nasıl kullanılması gerektiğini anlatan bilgi notu dağıttı.

Genel olarak eksik olan şey kullanılan maskenin nasıl atılacağı veya imha edileceği yönünde bir bilgilendirme olmaması. Tek kullanımlık veya bir kaç kullanımlık maskelerin bir plastik torbaya koyulup ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılması gerekiyor.

EVSİZLER VE MÜLTECİLER HALA PLANA DAHİL DEĞİL

Ülke genelinde evsizler için yardım kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve belediyeler yemek ve karantinada kalabilecekleri yerler organize etmeye çalıştılar. Evsizler için maske önemli bir sorun. Evsizlerin çöplerden kullanılmış maske bulup taktıklarına dair çıkan haberler var. Üstelik sokakta yaşayan bu insanlar korona salgının tam olarak ne olduğundan da haberdar değil. Sivil toplum kuruluşları hem bilgilendirme yapmaya hem de evsizlere yemek vermeye çabalıyorlar.

Ayrıca mülteci toplanma merkezlerinde ve mülteci yurtlarında da maske hakkında bir bilgilendirme yapılmadığı da gelen bilgiler arasında.

Ancak evsizler ve mülteciler için maske dikip dağıtan kişiler veya gruplar olduğu gibi maske dikerek maske üretimine yardım eden mültecilerin olduğu haberleri de basında yer aldı.

Merkel, 30 Nisan Perşembe günü eyalet başbakanlarıyla yeniden bir toplantı yapacak. Bu toplantıda yeni düzenlemeler hakkında karar alınması bekleniyor. Toplantıda ayrıca toplu ibadet konusunun da netleştirilmesi bekleniyor. Futbol maçlarının yeniden başlayıp başlamayacağı da toplantıda görüşülecek. Tüm bu atılan gevşetme adımları ne olursa olsun henüz deneme aşamasında. Önlemler gevşetildiğinde vaka sayısı artarsa tekrar sıkı tedbirlerin geri gelme olasılığı hala mevcut.