Fransa'da doktorlara hidroksiklorokin uyarısı: Yan etki görülen vakalar artıyor

Fransız İlaç Güvenliği Ajansı, korona virüsü tedavisinde hidroksiklorokin ve azitromisin isimli antibiyotiğin kullanımı konusunda doktorları uyardı. Ajans, korona hastalarında görülen yan etkilerin arttığını, yan etkiden şikâyet eden hastaların yarısından fazlasında bu ilaçların kullanıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı Türkiye dahil birçok ülkede kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokine ilişkin tartışma sürüyor. Son dönemde birçok araştırma bu ilacın korona virüsüne karşı kesin bir tedavi sağlamamakla beraber özellikle kalp üzerinde ağır yan etkilere yol açtığını ortaya koyarken, Fransız İlaç Güvenliği Ajansı'ndan (ANSM) da doktorlara uyarı geldi.

'HASTANEDE YAN ETKİDEN ÖLEN DÖRT HASTA DA BU İLACI KULLANDI'

ANSM, korona virüsü tedavisi sonrası 'istenmeyen yan etkilerin' görüldüğü 321 hastanın yarısından fazlasında, hidroksiklorokin ve bu ilaçla birlikte kullanılan azitromisin isimli antibiyotiğin uygulandığını açıkladı. ANSM açıklamasında, Fransız hastanelerinde doğrudan yan etkiler nedeniyle ölen dört hastanın tamamında ölüm nedeninin hidroksiklorokin ile bağlantılı olduğu da belirtildi.

'KALETRA DA YAN ETKİYE YOL AÇIYOR'

Açıklamada, pandeminin başından bu yana tedavi edilen vakaların yüzde 80'inde sonradan ciddi yan etkiler görüldüğü bilgisi de verildi. Bu yan etkilerin yüzde 42'sinin, Kaletra isimli anti-retroviral ilaçtan kaynaklandığı da belirtildi.

Korona virüsü tedavisinde hidroksiklorokin kullanımı, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz ay bir basın toplantısında bu ilaçtan "Oyunu değiştirecek" diye söz etmesiyle dünya basınının gündemine taşınmıştı. Ancak Brezilya ve ABD'de yapılan araştırmalar, bu ilacın özellikle kalp üzerinde ağır yan etkileri olduğunu ortaya koydu. Fransa'da da bu ilacın kullanımı konusunda tıp dünyasında derin tartışmalar yaşanıyor.

AVRUPA TIP AJANSI DA UYARDI

Avrupa Birliği'ne bağlı Avrupa Tıp Ajansı ise geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, hidroksiklorokin konusunda bir uyarıda bulunmuştu. Açıklamada, "Son araştırmalar, klorokin ve hidroksiklorokinin, özellikle yüksek dozda veya azitromisin ile birlikte alındığında, bazı vakalarda ölümcül de olabilen ciddi kalp ritmi sorunlarına yol açtığını ortaya koydu" denilmişti. Açıklamada, bu ilacın virüse karşı faydasının ise bilimsel olarak kanıtlanmadığı vurgulanmıştı.

'KALBİ ZATEN ZAYIF OLAN HASTALAR...'

Hidroksiklorokin maddesinin, bazı hastalarda aritmi gibi elektriksel sorunlara yol açtığı biliniyor. ANSM Başkanı Dominique Martin geçtiğimiz haftaki bir açıklamasında da, "COVID-19 hastalarının kalpleri de genellikle daha zayıf oluyor" diyerek, korona virüsü hastalarında kalp sağlığını etkilediği bilinen ilaçların kullanılmasında dikkatli olunması çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Koronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdıKoronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdı

NYT: Trump hidroksiklorokine karşı çıkan aşı uzmanını kovduNYT: Trump hidroksiklorokine karşı çıkan aşı uzmanını kovdu