'Biyoçeşitliliğin babası': Korona virüsü doğanın intikamı değil, bunu kendimize biz yaptık

'Biyoçeşitlilik' tanımını ilk kez yapmasıyla tanınan ünlü biyolog Thomas Lovejoy, korona virüsü salgınını değerlendirdi: Bu pandemi, bizim doğaya ısrarlı ve aşırı müdahalemizin bir sonucu. Böyle bir şeyin yaşanmasının an meselesi olduğu belliydi. Bu, doğanın intikamı değil; bunu kendimize biz yaptık.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın önde gelen biyologlarından olan, 1980 yılında 'biyoçeşitlilik' tanımını ilk kez kullanmasıyla tanınan Thomas Lovejoy, korona virüsü salgını konusunda "Bu doğanın intikamı değil; bunu kendimize biz yaptık" dedi. ABD'li biyolog, mevcut salgınının 'insanları doğaya ısrarlı ve aşırı müdahalesinden kaynaklandığını' söyledi.

'HER YIL İKİ İLA DÖRT YENİ SALGIN İHTİMALİ VAR'

Lovejoy, The Guardian gazetesi ile söyleşisinde, insanların doğaya müdahalesi nedeniyle her yıl iki ila dört yeni virüs keşfedildiğini anlattı. Bunların her birinin birer salgına yol açabileceğini belirten Lovejoy, şu ifadeleri kullandı:

"Bu pandemi, bizim doğaya ısrarlı ve aşırı müdahalemizin, yaygın şekilde yaban hayatı ticareti yapılmasının ve özellikle de güney Asya ile Afrika'daki vahşi hayvan pazarlarının bir sonucu. Böyle bir şeyin yaşanmasının an meselesi olduğu belliydi."

Birleşmiş Milletler Vakfı'nın üst düzey bir üyesi ve ABD'deki George Mason Üniversitesi'nde çevre profesörü olan Lovejoy, "Bu doğanın intikamı değil; bunu kendimize biz yaptık. Çözüm, iklim değişikliği ve diğer şeyler dahil olmak üzere, doğaya karşı çok daha saygılı bir yaklaşım benimsemekten geçiyor" diye konuştu.

'HAYVAN PAZARLARI TAMAMEN KAPATILIRSA KAÇAKÇILIK RİSKİ DOĞAR'

'Biyoçeşitliliğin babası' olarak da anılan ABD'li biyolog, hijyen koşullarına pek uyulmayan canlı hayvan pazarlarında vahşi hayvanlar ile çiftlik hayvanlarının ayrılması gerektiğini de söyledi. Lovejoy, böyle bir hamlenin benzer virüslerin başka hayvanları konak olarak kullanıp vahşi hayvanlardan insanlara sıçrama ihtimalini azaltacağını belirtti. Ünlü biyolog, virüslere karşı ideal adımın aslında bu pazarları tamamen kapatmak olacağına ancak böyle bir durumda kaçak ve karaborsa ihtimalinin daha fazla risk yaratabileceğine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)