Trump'tan 'dezenfektan' açıklaması: Kinaye yapıyordum

ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsüne karşı 'vücuda dezenfektan enjekte edilmesinin araştırılması gerektiği' yorumunun 'kinaye' olduğunu söyledi. 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onaylayan Trump, Oval Ofis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsüne karşı 'vücuda dezenfektan enjekte edilmesi' önerisini, "Ne olacağını görmek için muhabirlere, kinayeli bir soru soruyordum." sözleriyle açıkladı. Trump, Oval Ofis'te 484 milyar dolarlık ek bütçe için düzenlenen imza töreninde, dün yaptığı ve ülke kamuoyunda tepki çeken, "Dezenfektanları vücuda enjekte edeceğimiz bir yol var mıdır? Belki de içimizde bir çeşit temizlik yapabiliriz" açıklamasına ilişkin soruları da yanıtladı.

Soruyu soran gazeteciye dönen Trump, söz konusu açıklamasına ilişkin "Ne olacağını görmek için sizin gibi muhabirlere, kinayeli bir soru soruyordum" dedi. Trump, bu konudaki soruların tekrarlanması üzerine "Dezenfektanın ellerde çok işe yaradığını düşünüyorum. Bunun etkileri laboratuvarda test ediliyor" ifadelerini kullandı.  Trump muhabirin, "Halka dezenfektan enjektesini öneriyor musunuz?" sorusuna ise, "Tabii ki hayır. Düşmanca davranan bir grup vardı. Tıpkı senin gibi yalan haberler yapan insanlar. Onlara kinaye yaptım" yanıtını verdi.

UZMANLARDAN UYARI

Trump'ın dünkü açıklamasının ABD kamuoyunda ses getirmesinin ardından, ülkenin önemli şirketleri, insanları 'dezenfektanı kendilerine enjekte etmemeleri' konusunda uyardı. ABD'nin en büyük dezenfektan ürünlerinden Lysol ve Dettol'ü bünyesinde barından RB adlı şirketten yapılan açıklamada, Trump'ın dünkü sözlerinin ardından dezenfektan enjektesine ilişkin çok sayıda soru geldiği aktarıldı.

Amerikan Kimya Konseyince yapılan yazılı açıklamada, "Hiçbir dezenfektan, Covid-19 gibi hiçbir enfeksiyon tedavisi için vücuda enjekte edilmemelidir. Bu tarz bir eylem, vücutta ciddi zararlara yol açabilir ve ölümcül olabilir" uyarısında bulunuldu.

TRUMP, EK BÜTÇE TASARISINI ONAYLADI

Trump, salgınla mücadele kapsamında küçük işletmeler ve sağlık merkezlerine destek ve daha fazla test yapılması amacıyla sunulan ve Kongre'den geçen 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Trump, daha önce sırasıyla Senato ve Temsilciler Meclisinin onayını alan söz konusu yasa tasarısını Oval Ofis'te düzenlenen törenle imzaladı.

Salgın sebebiyle faaliyetlerini durduran küçük işletme sahipleri ve finansal açıdan zorlanan insanlara 320 milyar dolar ayrılan tasarıda, hastaneler için 75 milyar dolar, küçük işletmelere acil afet kredisi için 60 milyar dolar ve diğer bazı kalemlerde de ilave bütçe ayrılması öngörülüyor. Tasarıda ayrıca, daha fazla Covid-19 testi uygulanması ve salgının kontrolü için 25 milyar dolar ekstra ödenek ayrılması isteniyor. Yasa tasarısı salı günü Senatodan, dün de Temsilciler Meclisinden geçmişti. (AA)