DSÖ ve hükümet liderlerlerinden 'uluslararası iş birliği' çağrısı: Çalışmalar hızlandırılacak

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus'un moderatörlüğünü yaptığı video konferansta hükümet liderleri Covid-19'la mücadele kapsamında aşı ve tedavi çalışmalarının hızlandırma ve bunları dünyanın her yerine dağıtma sözü verdi. Ghebreyesus, "Karşı karşıya olduğumuz ortak tehdidi ancak ortak bir tutumla yenebiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19 salgını ile ilgili mücadele girişimi kapsamında, dünya liderleri aşı çalışmalarını hızlandırma ve bilgi paylaşımı yapma vaadinde bulundu. Bill and Melinda Gates Vakfının ana sponsoru olduğu ve DSÖ'nün 'dönüm noktası' olarak tanımladığı iş birliği etkinliğine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Güney Afrikalı Devlet Başkanı Matamela Cyril Ramaphosa da video konferans yoluyla katıldı. ABD, Çin, Rusya ve Hindistan liderleri görüşmeye katılmadı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinden moderatörlüğünü yaptığı video konferansa pek çok ülke lideri ve küresel aktör katıldı. Ghebreyesus, uluslararası iş birliğinin önemini şu sözlerle ifade etti: "Karşı karşıya olduğumuz ortak tehdidi ancak ortak bir tutumla yenebiliriz". Ayrıca Avrupa Birliği'nin 4 Mayıs’ta virüsle mücadele için donörler konferansı düzenleyeceğini aktaran Ghebreyesus, "Bu etkinlik, Covid-19 için aşıların, diyagnostiklerin (tanı araçları) ve terapötiklerin (tedavi edicilerin) geliştirilmesi, üretimi ve eşit dağılımını hızlandırmak için önemli bir iş birliği" dedi.

'TÜM ÜLKELERE EŞİT DAĞITILACAK'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı konuşmada, "Dünya, güvenli ve etkili Covid-19 aşısının, terapötiklerin ve teşhislerin geliştirilmesi, üretimi ve adil bir şekilde dağıtılmasına ihtiyaç duyuyor" dedi. Covid-19'a karşı geliştirilecek aşının bir ülke veya bölge için değil, tüm ülkelere eşit şekilde dağıtılmasının önemini vurgulayan Guterres, aşı ve tedavinin 'ekonomik, güvenli, etkili, kolay yönetilebilir ve küresel olarak herkesin her yerde ulaşabileceği noktada' bulunması gerektiğini dile getirdi. Guterres, dünyadaki tüm liderleri birlikte hareket etmeye davet ederek, "(Covid-19'a karşı) hayatımızın savaşındayız" dedi.

MACRON, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Macron, "Her gün Covid-19'a karşı mücadele veren sağlık çalışanlarına, dünya genelinde hem kamu hem de özel sektörde çalışan araştırmacılara, BM ile diğer sivil toplum kuruluşlarında görevli insani yardım çalışanlarına şükranlarımı iletiyorum" dedi.

MERKEL: HERKESİ EŞİT ETKLEMİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Covid-19'un bazı ülkelerde daha öldürücü olduğu dile getirdi.  Merkel, "Küresel olarak yeni yöntemler geliştirmek, yeni yaklaşımlar denemek zorundayız. Örneğin, dünyanın pek çok farklı ülkesinde üretim kapasitelerini artırabiliriz" dedi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Matamela Cyril Ramaphosa da Covid-19 tehdidine karşı dünyanın dayanışma ve iş birliği göstermesi gerektiğini kaydetti.

'DÜNYANIN HER KÖŞESİNE ULAŞTIRILMALI' 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Covid-19’a karşı küresel hareket çağrısını desteklediğini belirterek, Birliğin 4 Mayıs’ta virüsle mücadele için donör konferansı düzenleyeceğini anımsattı. Von der Leyen, bu çerçevede temel hedefin 7,5 milyar euro toplamak olduğunu söyleyerek, "Ancak daha da fazlasını yapmamız gerekiyor. Covid-19’u yenmek için birçok cephede hareket etmemiz lazım" dedi.

Aşı geliştirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden von der Leyen, toplu üretimden sonra aşının uygun fiyatla dünyanın her köşesine ulaştırılması gerektiğini ifade etti. (AA)