Avustralya’da ilk korona dalgası aşıldı

Avustralya'da korona virüsü vakalarındaki artış yavaşladı. Ancak, Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Brendan Murphy, "Çok iyi durumda olmamıza rağmen, daha fazla dalga riskinin olduğunu göz ardı etmemeliyiz" uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Yasemin Akyol

AVUSTRALYA - Avustralya, dört aydan fazla süren orman yangınlarının ardından, Çin’le olan coğrafi ve ticari yakınlığından dolayı Covid-19 dalgasını ilk hisseden ülkelerin başında geldi. Yaklaşık üç aydır süren ve gün geçtikçe sıkılaştıran karantina önlemlerinin ardından iyi haberler gelmeye başladı.

Hafta ortasından itibaren, Covid-19 eğrisinde düzleşme görüldüğü, ülke genelinde 20 korona virüsü vakasının tespit edildiği açıklandı.

KARANTİNA ÖNLEMLERİ HAFİFLETİLECEK Mİ?

Covid-19 eğrisindeki düzleşme, ülkede 'karantina kurallarında esneme olacak mı' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Her ne kadar 11 Mayıs’ta Ulusal Kabine’nin konuyla ilgili toplanması gündemde olsa da, Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Brendan Murphy, ikiden fazla kişiden oluşan gruplara izin verilebileceğini dile getirdi.

YÜZDE 49 ÖNLEMLERDEN MEMNUN

Diğer taraftan festivaller ve konserler gibi geniş katılımlı organizasyonlar ve uluslararası seyahat yasaklarının daha uzun süreceği belirtiliyor. The Essential Report anketi ise, halkın yüzde 49’unun karantina kurallarından memnun olduğunu ortaya koydu. Ankete göre, Avustralyalı vatandaşlar, seyahat kısıtlamalarıyla, sosyal mesafe tedbirlerinin gevşetilmesi için erken olduğunu düşünüyor.

SEYAHAT KISITLAMALARI DEVAM EDECEK

Öte yandan ülkede seyahat yasakları sürecek. Murphy, “Sınırların yeniden açılması ve uluslararası seyahat yasağı ‘kesinlikle’ en son kaldırılacak olan korona virüsü kısıtlaması olacak. Temmuz veya ağustosa kadar değişiklik beklenmesin” dedi.

İKİNCİ DALGA KORKUSU

Güney Kore ve Singapur gibi Asya ülkelerinde görülen ikinci dalga korona virüsü vakaları, Avustralya için de endişe kaynağı. Murphy, “Çok iyi durumda olmamıza rağmen, daha fazla dalga riskinin olduğunu göz ardı etmemeliyiz” uyarısında bulundu. Başbakan Scott Morrison, sınır kontrolleri gevşetildiğinde Yeni Zelanda’ya seyahatin diğer ülkelerden önce başlama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.

ÜÇ AYDA 79 KİŞİ ÖLDÜ

Resmi verilere göre, yaklaşık üç aydır süren ilk korona dalgasında, ülke genelinde yaklaşık 475 bin kişiye test yapıldı. Virüs bulaştığı belirlenen 6 bin 675 kişiden 5 bin 95’i iyileşti, 79 kişi ise öldü.