Trump, korona tedavisi için vücuda dezenfektan enjekte etmeyi önerdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Dezenfektanları vücuda enjekte edeceğimiz bir yol var mıdır? Belki de içimizde bir çeşit temizlik yapabiliriz" ifadelerine birçok sağlık uzmanı ve akademisyen tepki gösterdi. Berkeley Üniversitesi'nden Robert Reich, 'Trump'ın basın açıklamalarının kamu sağlığını tehlikeye attığını' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsü tedavisi için deri altına dezenfektan enjekte etmenin işe yarayıp yaramayacağının araştırılmasını önerdi. Trump günlük basın toplantısında vücuda ultraviyole ışık verilmesinin faydalı olabileceğini de söyledi. Trump'ın bu önerileri tıp dünyasında büyük tepki çekti.

Trump, "Ultraviyole ya da çok güçlü bir ışını vücuda aldığımızı düşünelim. Bu deri yoluyla ya da başka bir yolla olabilir. Bunu test edebilirsiniz. Peki dezenfektanları vücuda enjekte edeceğimiz bir yol var mıdır? Belki de içimizde bir çeşit temizlik yapabiliriz. Biliyorsunuz, virüs ciğerlere iniyor. Buna bir bakmak ilginç olabilir" dedi. Trump, hükümetin yaptığı araştırmaya göre çamaşır suyunun tükürük ve diğer solunum yolu sıvılarındaki virüsü beş dakikada yok edebildiğini, izopropil alkolünse bunu çok daha hızlı yaptığını belirtti.

Trump'ın yorumları İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müşaviri William Byran'ın virüsün sıcaklık ve güneş ışığından nasıl etkilendiğine ilişkin yaptığı sunumdan sonra geldi. Basın toplantısı sırasında hem Bryan hem de Covid-19 ile Mücadele Görev Gücünde yer alan Doktor Deborah Birx bunun mümkün olmadığını söylese de Trump bu konuya bakılmasının ilginç olabileceğini belirtti.

'AÇIKLAMALARI KAMU SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR'

Toplantı sonrasında da Trump'ın açıklamaları çok sayıda tepki aldı. Kolombiya Üniversitesi Felaketlere Hazırlık Merkezi Direktörü Dr. Irwin Redlener, "Başkanın birilerine vücuda dezenfektan ve izopropil alkol (temizlik alkolü) enjekte edilmesini sorması dahi akıl almaz bir durum" yorumunu yaptı. Berkeley Üniversitesi'nden kamu politikaları profesörü Robert Reich da Trump'ın basın açıklamalarının kamu sağlığını tehlikeye attığını belirterek propagandanın boykot edilerek uzmanlarn dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Reich mesajında "Ve lütfen dezenfektan içmeyin" uyarısında bulundu. (BBC Türkçe/euronews)