Pile'de korona testi tartışması: Propaganda filmi Kıbrıs’ta gerçek oldu

Kıbrıs'ta Yeşil Hat üzerinde olan Pile köyünde korona testi krizi yaşanıyor. Kıbrıs Rumları ve Kıbrıs Türklerinin yaşadığı köyde, sınır kapısında alınan önlemler nedeniyle geçişlerin durma noktasına geldi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Rumları ve Kıbrıs Türklerinin yaşadığı Larnaka Kazası’na bağlı Pile’de, korona krizinin ortasında 1999 yılında çekilen ‘Propaganda’ filmini aratmayacak gelişmeler yaşanıyor. Korona krizi nedeniyle adanın her iki yakasında da alınan olağanüstü önlemler nedeniyle Pile’nin 500’e aşkın Kıbrıslı Türk, adanın kuzeyine geçişlerde önemli sorunlar yaşıyor.

Pile’yi kuzeye bağlayan Bergama (Pergamos) sınır kapısındaki geçişler durma noktasına geldi. Korona krizi öncesinde Kıbrıslı Türkler iş, eğitim, sağlık ve diğer gündelik ihtiyaçlar için her gün adanın kuzeyine geçiyordu.

SALGIN ORTASINDA DİPLOMATİK KRİZ

Adanın kuzeyi ile olan bağların sekteye uğraması ve Kıbrıslı Türklerin, Pile’nin merkezinde kısıtlı kalması yetmezmiş gibi geçtiğimiz saatlerde köyde korona testi krizi patlak verdi. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin 1974'ten sonra bir arada yaşamaya devam ettikleri köyde korona virüsü vakalarının tespit edilmesi için sağlık mercileri harekete geçti ve köyde korona testi uygulaması başlattı. Ancak testin kimin tarafından yapılacağı meselesi Pile’de diplomatik kriz çıkarttı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Pile’de risk altındaki tüm vatandaşlara ücretsiz test için geçtiğimiz günlerde kolları sıvadı. Bu testler geçtiğimiz saatlerde az sayıda Kıbrıslı Türklerin katılımı ile gerçekleştirildi. Ancak, köyde Rum kesiminin yaptığı testleri bazı sakinler uygun bulmadı. Bu nedenle devreye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkilileri girdi ve köye adanın kuzeyinden bir sağlık ekibinin gitmesi planlandı. Ancak kuzeyden gelecek ekip Rum tarafının devreye girmesi sonucu Yeşil Hat’ta takıldı ve köye giriş yapamadı.