BM: Salgın, gazetecilere saldırmak için bahane olarak kullanılmamalı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, korona virüsü salgınının 'bağımsız medya kuruluşları ve gazetecileri baskılamak için bir bahane olarak kullanılmaması' gerektiğini söyledi. Bachelet, "Hükümetler, gazetecileri tehdit etmek veya eleştirileri baskılamak yerine, salgınla ilgili tartışmaları desteklemeli ve teşvik etmelidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, korona virüsü salgınının 'bağımsız gazetecilere saldırmak için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini' söyledi. Bachelet, hükümetlerin korona virüsü salgınıyla mücadele yöntemlerini eleştiren ve verilerin doğruluğunu sorgulayan yaklaşık 40 gazetecinin tutuklandığını dile getirdi.

Bachelet, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 40 gazetecinin, ülkelerin salgın raporlarını eleştirdiği için tutuklandığını söyledi.

'ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ MEDYA ÖZELLİKLE BU DÖNEMDE ÇOK ÖNEMLİ'

Bachelet, şu ifadeleri kullandı: "Bazı devletler, korona virüsü salgınını, bilgi akışını kısıtlamak ve eleştirileri bastırmak için bahane olarak kullandı. Bağımsız basın her zaman gereklidir. Ancak, özellikle herkesin izole bir hayat sürdüğü ve korku duyduğu bu dönemde daha önce hiç olmadığı kadar bağımsız medyaya ihtiyacımız var. Güvenilir, doğru raporlama hepimiz için cankurtaran niteliğinde."

'HÜKÜMETLER TARTIŞMALARI DESTEKLEMELİDİR'

Hükümet verilerini eleştiren bazı basın kuruluşların kapatıldığını da söyleyen Bachalet, sözlerine şöyle devam etti: "Elçiyi suçlamanın sırası değil. Hükümetler, gazetecileri tehdit etmek veya eleştirileri baskılamak yerine, salgınla ilgili tartışmaları desteklemeli ve teşvik etmelidir. İnsanlar, hayatlarını etkileyen kararları alma süreçlerine katılma hakkında sahiptir ve bağımsız medya bunun için hayati önem taşır. Şeffaf ve açık olmak, karar alma süreçlerinden etkilenen halkın güvenini sağlamlaştırır ve insanların bu kararlara uyma konusunda katılımını artırır." (DIŞ HABERLER)