Virüs, klimalı restoranda bir kişiden dokuz kişiye nasıl bulaştı?

Çin'de yapılan bir araştırma, korona virüsünün klimalı bir restoranda 53 dakika içinde bir kişiden dokuz kişiye bulaştığını ortaya koydu. Araştırma, restoranların yeniden açılmasını düşünen ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin internet sitesinde yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de korona virüsü önlemlerinin uygulandığı bazı eyaletlerde gelecek haftadan itibaren restoranların yanı sıra spor, masaj ve bowling salonlarının yeniden açılması beklenirken, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC, klimaların hastalığın yayılmasında rolü olabileceğine işaret eden Çin'de yapılmış bir araştırmayı yayımladı.

PENCERESİ OLMAYAN, 145 METREKARELİK KLİMALI RESTORAN

CDC'nin internet sitesinde yer alan araştırma, Guangzhou Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapıldı. Araştırmaya göre, 23 Ocak'ta salgının çıkış yeri olan Wuhan'dan Guangzhou'ya giden bir hasta, 24 Ocak'ta pencereleri olmayan ve klimayla havalandırılan beş katlı bir restoranın üçüncü katında ailesinden üç kişiyle birlikte yemek yedi.

Araştırmada, virüsü ilk bulaştıran kişi, A masasında oturan A1 kodlu müşteri olarak resmedildi.

SADECE 53 DAKİKA YAN YANA OTURDULAR

145 metrekarelik bu katta ailenin oturduğu masanın iki yanında birer metre arayla konulmuş masalarda da iki aile yemek yiyordu. Hastalığı yaydığı düşünülen kişi o akşam yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle hastaneye gitti. 5 Şubat'a kadar üç masadan dokuz kişi daha hastalığa yakalandı. Bu üç aileden birinin üyeleri hasta kişinin oturduğu masanın yakınında 53, diğeri de 73 dakika geçirdi.

UZAKTAKİ MASALARA BULAŞMADI

Daha sonra klimadan alınan altı örnekte virüse rastlanmadı. O gün lokantanın bu katında toplam 73 kişi daha yemek yedi. İki hafta süreyle karantinaya alınan bu kişilerde hastalık görülmedi.

Süpermarket araştırması: Virüs havada birkaç dakika kalabiliyorSüpermarket araştırması: Virüs havada birkaç dakika kalabiliyor

'ZERRECİĞİ KLİMA DOLAŞTIRMIŞ OLABİLİR'

Guangzhou Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Etik Komisyonu tarafından onaylanan araştırmanın yazarları şöyle dedi:

"Hastalığın potansiyel bulaşma yollarını inceledik ve sonunda en olası yolun zerrecik dolaşımı olabileceği sonucuna vardık. Öğle yemeği sırasında hastalığı bulaştırdığı düşünülen kişinin belirtileri yoktu. Kuluçka süresi dikkate alındığında en olası senaryo üç ailenin de hastalığı orta masadaki aynı kişiden kapmış olması.

"Beş mikrometreden büyük zerrecikler, havada kısa bir süre havada asılı kalabiliyor ve fazla mesafe kat edemiyor (1 metreden daha az). Hastalığı bulaştırdığı düşünülen kişiyle diğer masalardaki kişiler arasında bir metreden daha fazla bir mesafe vardı. Fakat, klimadan gelen güçlü hava akımı, zerreciği bu üç masa arasında dolaştırmış olabilir." (BBC Türkçe)