Reuters: S-400'ler virüs yüzünden ertelendi, ABD yaptırımları hâlâ masada

Uluslararası siyasette birçok kritik mesele korona virüsü nedeniyle ötelenirken, Reuters ajansı Türkiye-Rusya-ABD üçgenindeki S-400 krizinin akıbetine dair bir haber yayımladı. Ajansa konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Rus yapımı füze sistemlerinin nisan ayında operasyonel hale getirilmesi planının şu an için ertelendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye-Rusya-ABD üçgenindeki S-400 krizi, korona virüsü salgınına rağmen Batı basınının gündeminden düşmüyor. Reuters ajansı, Rus yapımı füze sistemlerinin akıbetini araştırdı.

'BİRKAÇ AY İÇİNDE AKTİVE EDİLECEK'

Ajansın görüş aldığı üst düzey bir Türk yetkili, sistemlerin planlandığı gibi nisan ayında operasyonel hale gelmeyeceğini ama Türkiye'nin geri adım atmayacağını söyledi. Yetkili, "Aktive etme kararından geri adım yok...  Fakat S-400'lerin nisan ayında hazır olması planı, COVID-19 yüzünden ertelenecek" dedi. İsmi açıklanmayan yetkili, hâlâ bazı teknik sorunların çözülmesi gerektiğini, Rus sistemlerinin aktive edilmesinin birkaç ay süreceğini söyledi.

ABD DIŞİŞLERİ: YAPTIRIMLARA TABİ OLACAK

Milli Savunma Bakanlığı Reuters ajansının ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, Amerikan Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus ise yaptırım planlarından geri adım atmadıklarını belirtti. Ortagus Reuters'a yazılı açıklamasında, "Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerine hararetle karşı çıkmaya devam ediyoruz ve Türkiye'nin bu sistemlere operasyonel hale getirme çabalarını sürdürdüğüne dair haberler karşısında derinden endişe duyuyoruz" dedi.

'ERDOĞAN'IN POZİSYONUMUZU ANLADIĞINDAN EMİNİZ'

Ortagus, "En üst düzeydeki görüşmelerde şunu vurgulamaya devam ediyoruz: S-400 alımı, CAATSA yaptırımlarına tabi ve hem ikili ilişkilerde, hem de NATO'da önemli bir engel oluşturmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey yetkililerinin pozisyonumuzu anladığından eminiz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)