DSÖ: Türkiye'deki büyük artıştan kaygılıyız

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, "Türkiye'de geçen hafta virüsün yayılmasındaki büyük artıştan kaygılıyız" dedi. DSÖ yetkilisi, "Bildirilen vakaların yüzde 60'ı İstanbul'dandı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge "Türkiye'de geçen hafta virüsün yayılmasındaki büyük artıştan kaygılıyız. Bildirilen vakaların yüzde 60'ı İstanbul'dandı" dedi.

Klug, Avrupa için yaklaşan Paskalya tatili haftasonunun "sokağa çıkma kısıtlamalarını gevşetmek için doğru zaman olmadığını" söylerken, "Şu an önlemleri rahatlatma zamanı değil. Ortak önlemleri iki, üç kat artırma zamanı" dedi.

Dünyada salgından etkilenen 10 ülkenin yedisinin Avrupa'da olduğunu belirten Kluge, ABD'nin yanı sıra İspanya, İtalya, Almanya, Fransa ile birlikte Çin, İran, İngiltere, Türkiye ve İsveç'i salgının etkilediği ülkeler arasında saydı.

Avrupa'da yeni vakaların sayısının arttığını kaydeden Kluge, bu sabah itibarıyla 687 bin 236 vaka tespit edildiğini, 52 bin 824 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bu veriler, 53 ülke ve 7 bölgeyi kapsıyor.

'İTALYA'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YAVAŞLATTI'

Ülkelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kluge, İtalya'da sıkı sokağa çıkma yasağının ardından vaka sayısının artmasına rağmen, virüsün yayılma oranın büyük ölçüde yavaşladığına dikkat çekti.

Almanya'da da alınan önlemler sayesinde 10 gün içinde vaka sayısının düşmeye başladığını belirten Kluge, Almanya'da ölüm oranının ve hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu kaydetti. Kluge'nin verdiği bilgilere göre, Almanya'da ölüm oranı yüzde 1,3 ve yaş ortalaması 49 olarak kaydedildi. Kluge, buna neden olarak hastalığa yakalanan nüfusu ve ülkede yaygın bir şekilde uygulanan testleri gösterdi.

Kluge, bütün ülkelere çağrıda bulunarak sağlık personelinin korunmasını, desteklenmesi ve güçlendirilmesini tavsiye etti. (DW Türkçe)