Çernobil'de yangın: Radyasyon seviyesi 16.5 kat arttı

Çernobil'de üç gündür süren orman yangınları nedeniyle radyasyon seviyesi 16.5 kat arttı. 100 hektarlık alanda çıkan yangınların 20 hektarlık kısmı yasaklı bölge ilan edilen Çernobil'de yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1986 yılındaki nükleer felaket nedeniyle hayalet şehre dönen Çernobil'de başlayan orman yangını nedeniyle bölgede radyasyon seviyesi 16.5 kat arttı. Ukrayna Devlet Ekoloji İnceleme Kurumu Başkanvekili Yegor Firsov, yangınla birlikte bölgedeki radyasyon seviyesinin normali 0.14 olan değerin 2.3 olarak ölçüldüğünü ifade etti.

Firsov, pazar günü yapılan ölçümlerde belli noktalarda radyasyon oranının normalden 16 kat daha fazla olduğunu, bu nedenle yangının devam ettiği bazı noktalara radyasyon tehlikesi nedeniyle ekiplerin gönderilemediğini aktardı.

Yangın, Rahivka köyünü yakınlarında meydana geldi.

Firsov, söz konusu bölgeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olan başkent Kiev'de ise radyasyon seviyesinin olağan seviyede olduğunu ve bu yönüyle herhangi bir tehlike görülmediğini de sözlerine ekledi. Bölgede belirli noktalarda çıkan küçük çaplı yangınlarınsa kontrol altına alındığı kaydedildi.

100 HEKTARLIK ALAN YANDI

Bundan iki gün önce başlayan yangın 100 hektarlık ormanlık alanı kaplarken bunun 20 hektarlık kısmı, patlama sonrası yasaklı bölge ilan edilen Çernobil'de yer alıyor. Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı'nın açıklamasına göre yangına AN-32P uçağı ve Mİ-8 helikopterinin yanı sıra 80 itfaiye aracı ve 140 personel ile şu ana kadar 140 ton su kullanılarak müdahale edildi. (Sputnik/euronews)