AB'den Orban'a: Demokrasiyi değil, virüsü öldür

Avrupa Birliği, korona virüsü salgını bahanesiyle parlamentoyu sınırsız süreliğine baypas etme yetkisi alan Macaristan Başbakanı Victor Orban'ı bir kez daha uyardı: Şu an demokrasiyi değil virüsü öldürme zamanı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınını fırsat bilip sınırsız süreliğine parlamentoyu baypas etme yetkisi alan Macaristan Başbakanı Victor Orban'a Avrupa Birliği'nden peş peşe uyarı geliyor. Birliğin 13 üyesi yeni yasanın Macaristan'da demokrasiye ve gazetecilere karşı kullanılmaması için ortak bir bildiri yayınladı. Avrupa Komisyonu'nun AB değerlerinden ve şeffaflıktan sorumlu yetkilisi Vera Jourova da Orban'a sert tepki gösterdi.

'PARLAMENTO VE MEDYA DENETİMİ ŞART'

"Şu an demokrasiyi değil virüsü öldürme zamanı" diyen Jourova, "Hükümetler bir krizi yönetmek için daha fazla yetki aldıklarında demokratik kontrol altında tutulmalılar. Bunu normalde parlamentolar ve bağımsız medya yapar" ifadelerini kullandı. Jourova, parlamento ve medya denetimi için "Bunlar, üye devletler acil durum rejimlerini başlattığında var olması gereken sübaplardır" diye konuştu.

SINIRSIZ SÜRELİĞİNE KARARNAME YETKİSİ

Korona virüsü krizinden çok önce demokrasinin ve basın özgürlüğünün altını oyduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği içinde eleştirilen Orban, pazartesi günü korona virüsü nedeniyle parlamentoyu baypas etme yetkisi almıştı. Kendi partisinin üçte iki çoğunluğu oluşturduğu parlamentodan çıkan yasayla, Orban ülkeyi sınırsız süreliğine kararnameler üzerinden yönetebilecek. Aynı yasada, salgınla ilgili 'yalan haber yapmakla' suçlanan kişilere de hapis cezası öngörülüyor. Uzmanlar, yasanın bu kısmının muhalif basını tehdit etmek için kullanılacağında hemfikir. (DIŞ HABERLER)