Wuhan'dan dünyaya mesaj: Evde kalın

Korona virüsü salgınının çok sert karantina önlemleriyle kesilmiş göründüğü Çin kenti Wuhan'da yaşayan sekiz kişi deneyimlerini anlattı. İki aydır karantinada olan Wuhanlılar, "Salgını yenmenin yolu evde kalmak, dışarı çıkmamak, teması sınırlamak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün Çin'de ilk ortaya çıktığı Wuhan kentinde hayat kademeli olarak normal dönüyor. 11 milyon kişinin iki aydır evinden çıkamadığı kentte karantina önlemleri yavaş yavaş azaltılırken, Reuters ajansı burada yaşayan sekiz kişiyle konuştu. Bu kişilerin ortak mesajı, "Birlik olun, evden çıkmayın ve güçlü kalın" oldu.

'UMARIM ÜSTESİNDEN GELİRSİNİZ'

"Umarım yurtdışındaki korona virüsü hastaları bunun üstesinde gelir" diyen taksi şoförü olan Mu Zi şöyle konuştu: "Başlarda korkuyordum çünkü işim gereği birçok insanla bir araya geliyorum, bu yüzden eve gittim ve kendimi karantinaya aldım. Şubat ayında hükümetin salgını kontrol altına almak adına önlem almaya başladığında, biraz rahatladım. Yaşadığım bölgede vaka olmadığı için, dışarı çıkmamıza izin vermeye başladılar. Yurtdışındaki durum, özellikle İtalya, beni çok üzüyor. Umarım yurtdışında korona virüsü hastaları bunun üstesinde gelir."

'KENDİNİZİ VE AİLENİZİ KORUMANIN TEK YOLU'

27 yaşındaki Ding Fan, "Evde kalmaya alışık değildim, bu yüzden çok endişelendim" dedi: "Salgın başladığında korkuyordum, karantinanın başladığı hafta Wuhan'da vaka sayıları arttı ve her yün yayınlanan sayılar beni çok üzdü. Evde kalmaya alışık değildim ve bu yüzden endişeliydim. Pencereden dışarı baktığımda sokakların bomboş olduğunu gördüm. Aynı dünyada yaşıyoruz ve bu hastalığı yenmek için birlikte daha çok çalışmalıyız. Dışarı çok az çıkmalı, evde oturup kitap okumalı, televizyon izlemeli ve ailemizle oyunlar oynamalıyız."

East Lake, Wuhan

Emlak sektöründe çalışan 33 yaşındaki Zhang Jıanjun ise "Umudunuzu yitirmemeli, başkalarıyla teması kesmeli ve kalabalık ortamlara girmemelisiniz. Bunlar, kendinizi ve ailenizi korumanın tek yolu" dedi.

'PANİK YAPMAYIN, ÖNLEM ALIN'

Şehirde gönüllü olarak dezenfeksiyon çalışmalarına katılan 40 yaşındaki Hu Yong: "Gönüllü olarak dezenfeksiyon çalışmalarına katıldım ve son zamanlarda bir dezenfeksiyon şirketinde çalışmaya başladım, sokakları ve dükkanları spreylerle dezenfekte ediyoruz. Bu salgınla beraber, biz Çinlilerin ne kadar güçlü olduğunu hissettim. Bunu yaşayan biri olarak söylüyorum, paniğe kapılmamalısınız. İkinci olarak ise önlem almalı, ellerinizi yıkamalı, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve odanızı havalandırmalısınız."

Wuhan'da bir alışveriş merkezi.

Bir otelde çaışan Geng Yi, "Sağlık görevlilerinin Wuhan'a nasıl yardım ettiğini gördüm. Çok minnetarız. Artık zafere yakın olduğumuza göre, dünya vatandaşlarına güçlü kalmalarını ve devam etmeleri gerektiğini söylemek istiyorum. Birlikte daha çok çalışalım, eminim bunu beraber yeneceğiz" dedi.

'BUNU YENMENİN YOLU EVDE KALMAK'

59 yaşında emekli Yuan Yanzhong: "Ben bir Wuhan yerlisiyim. Şehirde karantina ilan edildiğinden bu yana evimden çıkmadım. Başlarda panik olmuştum, çünkü salgın çok şiddetliydi. Çin Yeni Yılı'ndan önce bazı temel şeyleri stoklamıştım. Daha sonra mahallemde, toplu alışveriş yapmak ve sohbet etmek için bir grup kuruldu. Hayat kolay değildi ama evde kalmak daha güvenliydi. Wuhan deneyimime dayanarak şunu söyleyebilirim, bunu yenmenin yolu evde kalmak, dışarı çıkmamak, teması sınırlamak."

'VİRÜS ÇOK GÜÇLÜ'

39 yaşındaki kamu hizmeti gönüllüsü Yang Yuanfang ise şu ifadeleri kullandı: "Teyzeme 22 Ocak'ta virüs teşhisi konuldu ve ailesi de enfekte oldu. O dönem, toplumdan çok yardım gördüler. Gönüllü olmayı seçtim, çünkü kenarda oturmak daha zordu. Bu durum beni çok duygusallaştırdı. Wuhan benim evim. Bu virüs çok güçlü ve onunla savaşabilmemiz için pozitif kalmamız ve bir olmamız gerekiyor."

'VİRÜSÜ HAFİFE ALMAYIN'

Dükkan sahibi 72 yaşındaki Qui Xiaoying, "Temel olarak dışarı çıkmadık ve başkalarını ziyaret etmedik. Her şey durdu. Eğer biz Çin'de bu salgının üstesinden gelebildiysek, diğer ülkeler de bu zorlukları aşabilir. Virüsü hafife almayın ve sokağa maskesiz çıkmayın" dedi. (DIŞ HABERLER)