Kolombiya'da virüs yerlilere bulaştı

Kolombiya'nın kuzey sınırındaki Cucuta kentinde yaşayan Yukpa kabilesinde iki kişide korona virüsü tespit edildi. Uzmanlar, salgının Güney Amerika'daki yerlileri 'yok edebileceği' uyarısında bulunarak önlem alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da yerli halk arasında ilk defa korona virüsü vakası tespit edildi. Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü (ONIC), korona virüsü salgınının kabile topluluklarını yok edebileceği uyarısında bulundu.

Kolombiya'nın kuzey kenti Cucuta'da, Yukpa etnik grubundan iki kişide virüs tespit edildi. Sağlık yetkilileri, genel nüfusa kıyasla bağışıklık sistemi zayıf olan yerliler arasında virüsün hızla yayılabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, yerli grupların bağışıklık sistemlerinin yetersiz beslenme, hebatit B, diyabet ve tüberküloz gibi solunum yolu hastalıklarından dolayı zayıfladığını söylüyor. ONIC'in basın sorumlusu Marcela Londono, Kolombiya'da bazı yerli grupların da olası bir salgına karşı izlendiğini dile getirdi.

2 MİLYON YERLİ YAŞIYOR

Kolombiya'nın kuzeyinden Amazon ormanlarına kadar olan bölgede 2 milyon yerli yaşıyor ve 115 etnik grup var. Şehir sınırlarına yakın bölgelerde yaşayan gruplar, özellikle tehlike altında. Bazı kabileler az sayıda kişiden oluştuğu için birkaç kişinin ölümü nedeniyle bu kabilelerin yok olabileceğinden endişe duyuluyor.

'GERÇEK BİR SOYKIRIM OLABİLİR

Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Peru'daki kabileler, virüsten korunmak için bazı önlemler almaya başladı. Mart başında Kolombiya'daki yerli liderler, kabilelerin kendilerini karantinaya almaları gerektiğini duyurdu. Güney Amerika'daki diğer yerli gruplar da, korona virüsü salgınını önleyebilmek adına, köylerinden ayrılıp orman ve dağ evlerine gidiyor.

Amazon'un güneyinde 16 farklı kabileden yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Xingu Parkı'ndan bir kabile lideri olan Kaiabi, "Korona virüsü bizi yok edebilir" diyerek uyarıda bulundu. Xingu'da doktor olan Sofia Mendonça, "Gerçek bir soykırımdan bahsediyoruz" dedi.

'YEREL HÜKÜMETİ BEKLİYORLAR'

Kolombiya'nın güneyindeki Amazon ormanlarının sınırında yaşayan yarı göçebe Nükak isimli grup da, 200 kişiyle salgından korunmak için karantinaya girdi. Nükak etnik grubunun yaşadığı Guaviare'da milli park hizmetlerinde çalışan Kelly Pena, "Bu grupların çoğunda telefon veya yiyecek yok, bu nedenle yerel hükümetle iletişim içindeler" dedi. Pena, "Bazı gruplar, karantinaya girmek için hala yerel hükümetin yiyecek göndermesini bekliyor" diyerek ekledi. (DIŞ HABERLER)