ABD'de korona için sıtma ilaçlarına onay

FDA, anti-sıtma ilaçlarının korona için kullanılmasını onayladı: Hidroksiklorokin dağıtılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya genelinde 37 binden fazla kişinin ölümüne neden olan korona virüsünün tedavisinde etkili olduğu gözlenen hidroksiklorokin ve klorokin ABD'de de kullanılacak. Geçen hafta Fransa ve Norveç'in de denemeye başladığı hidroksiklorokin ve klorokin içeren anti-sıtma ilaçları ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

FDA 'olası yararının, riskinden daha fazla olabileceği düşüncesi' ile milyonlarca doz anti-sıtma ilacının ülkedeki hastanelere dağıtılacağını belirtti.

FDA yetkilisi Denise Hinton, "Klorokin fosfat ve hidroksiklorokin sülfatın Covid-19'un tedavisinde etkili olabileceğine inanmak mantıklıdır'' ifadelerini kullanırken bazı uzmanlar ise ilacın akut solunum semptomlarının hafifletilmesi ve virüsün temizlenmesine yardımcı olduğuna dair çok az veri olduğunu, yaygın kullanımı durumunda yan etkilerinin ölümcül olabileceğini iddia etti.

Sıtma ilaçlarının özellikle kalp problemi olan veya anti-depresan gibi ilaçlar kullanan hastalarda ölümcül sonuçlar doğurabileceği yönünde uyarılarda bulunan Mayo Clinic College Pediatri ve Kardiyoloji Profesörü Michael Ackerman, "Bu ilaçların milyonlarca hastaya verilmesini konuşuyorsak, o zaman ani kalp krizi vakaları kesinlikle baş gösterecektir" dedi.

İlaçların sınırlı kullanımına izin veren FDA ise konuya, "Mevcut bir tedavinin bulunmadığı bir durumda, korona virüsü ile mücadele için bu ilaçlar denemeye değer. Diğer ülkelerde de bu ilaçların korona virüsü tedavisi için benimsenmesi ve sonuçları gözlenmiştir" diye açıklama getirdi.

FRANSA VE NORVEÇ'DE AYNI ETKEN MADDEYİ DENİYOR

Norveç, korona tedavisine ilişkin ilk deneysel tedavinin başladığını duyurmuş sıtma ve ebola ilaçlarının dahil olduğu üç ilaç tedavisini test ettiğini açıklamıştı.

Fransa'da Başbakanlık Kararnamesi ile sıtma tedavisinde kullanılan klorokinin, doktor kontrolünde korona virüsü tedavisinde de kullanılacağı aktarıldı. Fransa hükümeti, klorokinin ihracatını yasakladı. (AA)