Ölü sayısı Çin'i geçen İspanya nerede hata yaptı?

Korona virüsünün logaritmik yayılma hızına Çin, İran ve İtalya'da şahit olan İspanya, nasıl oldu da ölü sayısında Çin'i geçti? Virüs daha kendi topraklarına gelmeden salgından ders almış olması öngörülen İspanya nerede hata yaptı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel korona virüsü salgınında gözler son günlerde, ölü sayısının 4 bini geçtiği İspanya'ya çevrilmiş durumda. Yakın tarihinin en dramatik günlerine sahne olan İspanya'da halk, neyin yanlış yapıldığını sorguluyor. Wuhan'ı, İran'ı ve yanı başındaki İtalya'yı gören, sağlık sistemi çok da fena olmayan İspanya, nasıl oldu da günde yüzlerce can kaybı yaşayan ülkeler arasına katıldı?

Gözlemcilere göre bu durumun öncelikli sebebi, virüsün yayılma becerisini ne hükümetin ne de halkın ciddiye almış olması... Uzmanlar, İtalya'yla sınırı olan Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya gibi ülkelerin tamamındaki durumun, İspanya'dakinden daha iyi olduğunu hatırlatıyor.

2 BİN 500 VALENCIA TARAFTARI İTALYA'YA GİTTİ

İspanya'da, virüsün Avrupa'ya geldiğinin bilinmesine rağmen, bazı toplu faaliyetlere ısrarla izin verilmesi eleştiriliyor. Bunun bir örneği, İtalya'da salgının merkezi sayılan Bergamo kentinde 19 Şubat günü Valencia ile Atalanta takımlarının oynadığı Şampiyonlar Ligi maçı. Bergamo Belediye Başkanı Giorgio Gori'nin 'Lombardiya'da virüsü patlatan bomba' olarak nitelediği maç için 2 bin 500 Valencia taraftarı Bergamo'ya seyahat etmiş, 40 bin Atalanta taraftarıyla aynı stadyuma gitmişti. İspanya'da ilk hastalananlar, Valencia oyuncuları, taraftarları ve spor gazetecileri oldu.

GÜZEL HAVALAR VİRÜS KORKUSUNU UNUTTURDU

İspanya bir yandan da, şubat sonlarında ve mart başında 20 derecenin üzerinde hava sıcaklıklarına sahne oluyordu. İtalya'daki salgınının boyutlarının anlaşılmaya başlandığı bugünlerde, başkent Madrid'de halk sokaklarda, kafe ve barlarda sosyalleşmekle meşguldü.

3 BİN TARAFTAR HEP BERABER LIVERPOOL'A GİTTİ

Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden sadece bir hafta önceyse, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ülke çapında on binlerce kişinin katıldığı etkinlikler, siyasi konferanslar ve eylemler düzenlendi. Bundan üç gün sonra, 3 bin Atlético de Madrid taraftarı Şampiyonlar Ligi maçı için hep birlikte Liverpool'a gitti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DUYULUNCA HERKES ŞEHİR DEĞİŞTİRDİ

Başbakan Pedro Sanchez'in sokağa çıkma yasağı kararı alıp, bunu uygulamaya ancak 24 saat sonra başlaması da ülke içi temasa tuz biber ekti. Zira kararın çıkacağını duyan binlerce İspanyol, ailelerinin yanına gitmek ya da büyük şehirlerden kaçmak için ülkenin dört bir yanına dağıldı.

EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİ İFŞA OLDU

İspanya'da şimdi, 14 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı yürürlükte. Sokağa çıkanlara polis tarafından ceza yazılıyor. Bazı yerlerde bu kişilere balkonlardan yumurta atılarak 'mahalle baskısı' yapıldığı da gelen haberler arasında. Ancak hastanelerdeki yığılma nedeniyle eğrinin ne zaman düzleşme eğilimine gireceği, İspanyol hükümetinin kısıtlamaları ne zaman kaldıracağı bilinmiyor.

ÇİN'DEN YARDIM YAĞIYOR

Virüs, normalde uzmanlardan beğeni toplayan İspanyol sağlık sisteminin 10 yıl önceki ekonomik krizden ve tasarruf tedbirlerinden ne kadar etkilendiğini de ifşa etmiş durumda. Hastanelerdeki yığılmanın engellenememesi sonucu, Çin devleti ülkenin kurtarıcısı haline gelmiş durumda. Salgın ilk patlak verdiğinde ırkçı tepkilere maruz bırakılan göçmen Çinlilerin girişimleriyle, İspanya'ya Çin'den solunum cihazı, doktorlar için koruyucu giysi ve korona virüüs testleri yağıyor. (DIŞ HABERLER)

İspanya'da huzurevinde terk edilmiş yaşlılar bulunduİspanya'da huzurevinde terk edilmiş yaşlılar bulundu