İtalyan doktor: Virüs ülkeye daha önce girmiş olabilir

Milano Üniversitesi'nden Profesör Adriano Decarli, korona virüsünün İtalya'ya 2019'un son üç ayında girmiş olabileceğini iddia etti. Bu dönemde normalden çok daha fazla zatürre vakası görüldüğünü söyleyen doktor, hastane kayıtlarını inceliyor. Bu tarihlerde zatürreden ölmüş kişilerin mezarları test için açılabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında en fazla can kaybının verildiği İtalya'da bir grup bilim insanı, virüsün ülkeye 2019 yılının sonlarında girmiş olup olmayacağını sorguluyor. İtalya'nın kuzeyinde Ekim-Aralık 2019'da normalden ciddi oranda daha fazla zatürre vakasının görüldüğünü söyleyen uzmanlar, tezlerini kanıtlayabilirse bu tarihlerde zatürreden ölen kişilerin mezarlarının açılmasını talep edip test yapmayı planlıyor.

'YÜZLERCE ZATÜRRE VAKASI GÖRÜLDÜ'

Milano Üniversitesi'nden epidemiyoloji ve tıp istatistiği profesörü Adriano Decarli, bugün ülkede korona virüsü salgınının merkezi olan Lombardiya bölgesinde geçtiğimiz kış sıradışı biçimde fazla kişinin ağır zatürre ve grip geçirdiğini söyledi. Decarli, Covid-19 salgınından en fazla etkilenen Milano ve Lodi kentlerinde, Ekim-Aralık 2019 arasında normalden yüzlerce daha fazla kişinin bu sebeplerle hastaneye kaldırıldığını, bazılarının öldüğünü söyledi.

'HASTANE KAYITLARINI İNCELİYORUZ'

Reuters'a konuşan İtalyan profesör, şu an bu vakaların hastane kayıtlarını ve diğer klinik ayrıntılarını incelediklerini açıkladı. Evlerinde ölenleri de araştırdıklarını söyleyen Decarli, bu yolla, henüz Covid-19 testinin yapılmadığı tarihlerde virüs salgınının İtalya'da yaşanıp yaşanmadığını anlamak istediklerini belirtti.

'MEZARLAR AÇILABİLİR'

Decarli, "Virüsün 2019 sonunda İtalya'da zaten olup olmadığını ve eğer öyleyse, bunun niçin uzun bir süre tespit edilemediğini öğrenmek istiyoruz" dedi. İtalyan profesör, araştırmasının sonuçlanmasının ardından, yerel yetkililerin şüpheli semptomlardan ölmüş kişilere test yapılması için mezarları açma kararı verebileceğini ekledi.

İNGİLİZ UZMAN: AVRUPA'YA O TARİHTE GELMİŞ OLAMAZ

Ancak Decarli'nin bu tezine karşı çıkanlar da yok değil. Dünya Sağlık Örgütü yeni tip korona virüsünün Aralık 2019'da Çin'de patlak veren salgından önce görülmediğini söylüyor. İngiliz profesör Paul Hunter da, "Virüsün ocak ayından önce Avrupa'da var olmasının son derece düşük bir ihtimal olduğuna inanıyorum" dedi. Hunter, İtalyan bilim insanlarının tezlerini kanıtlamaları için hastalardan söz konusu tarihlerde alınan örnekler üzerinde test yapıp pozitif sonuca ulaşmaları gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)