ABD'den kaçan Çinli öğrenciler özel jetlere 20 bin dolar ödüyor

Korona virüsü salgınının önümüzdeki hafta zirve yapmasını bekleyen ABD'deki Çinli öğrenciler, yeni vaka sayılarının sıfırlandığı ülkelerine dönebilmek için özel jetlere para saçıyor. Buna göre, varlıklı aileler çocuklarını Çin'e getirmek için şirketlere on binlerce dolar para veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün hızla yayıldığı ve vakaların önümüzdeki günlerde zirve yapmasının beklendiği ABD'de okuyan Çinli öğrencilerin ülkeden kaçmak için on binlerce dolar ödediği belirtildi. Reuters'ın haberine göre, Çin'den gelen varlıklı öğrenciler, ülkelerine direkt uçuşla dönmek için özel jetlere on binlerce dolar ödüyor.

Bilgi teknolojileri şirketi VariFlight'a göre, sadece dün Çin'e giden ve Çin'den kalkması planlanan 3 bin 800 ticari uçuştan 3 bin 102'si iptal edildi. Çinli öğrencilerin de, virüs nedeniyle sınırların kapatıldığı bir dünyada farklı ülkeler üzerinden aktarma yaparak kendilerini riske atmamak içim özel jetlere başvurduğu belirtiliyor.

'KIZIM EVE DÖNMEK İÇİN YALVARDI'

Şanghay'da avukatlık yapan Jeff Gong, Wisconsin'de lise öğrencisi olan kızına 25 bin dolarlık harçlık mı, yoksa bu fiyata özel jetle Çin'e dönmek üzere bir bilet mi istediğini sorduğunda kızının eve dönmek istediğini söyledi. Gong, "Kızım onu eve getirmem için yalvardı" dedi.

Özel jet kiralama şirketi Private Fly'ın ticari direktörü Annelies Garcia, "Eğitim acenteleri ve okullar ticari uçuşların yapılmaması nedeniyle charter uçuşlar ayarlamak için Çinli öğrencilerin aileleriyle iletişim kuruyor" dedi. Charter uçuşlar için de zaman aralığı kısıtlı ve fiyatlar oldukça yüksek.

'ÇİN, YURTDIŞINDAN KİMSENİN GELMESİNİ İSTEMİYOR'

Charter uçuş firmalarından biri Reuters ajansına, 'Çin'e kayıtlı özel jetlerin ABD'ye, ABD'de kayıtlı olan jetlerin ise Çin'e inmelerine izin verilmediğini' söyledi. Reuters'a konuşan yetkililerden biri, "Çin hükümeti, yurtdışındaki kişilerin geri dönmesini istemiyor ancak bunu açıkça söyleyemiyor. Son zamanlarda charter uçuşları engellememiz için birçok sözlü uyarı yapıldı" dedi.

Pekin, yurtdışından gelen tüm charter uçuşları yasakladı ve Şanghay'ın da yakın zamanda charter uçuşları yasaklaması bekleniyor. Hong Kong ve Makao transit uçuşları engelledi. (DIŞ HABERLER)