Korona yoksulları daha çok etkiliyor

464 kişinin enfekte olduğu Yunanistan’da altı kişi virüs nedeniyle öldü. Komşu ülkede salgından en çok yoksullar etkileniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Serhat, yıllarca Balkanları dolaşan, farklı zaman dilimlerinde yaşamını farklı Balkan ülkelerinde sürdüren bir Romanya vatandaşı. Korona virüsü salgını Serhat’ı ve sevenlerini Yunanistan’da buldu. Serhat, Yunanistan’da birçok etnik grubun ve yoksulların büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını söylüyor.

Yunanistan hükümet, resmî belgelere sahip olmayan insanların sağlık sistemine olan erişimini kısıtladı. Bu durum ise virüsle mücadelede büyük sorunlar doğuruyor.

KRİZ YOKSULLARI VURDU

Serhat’ın duygularını ekonomik kriz yıllarında işinden olan, birçok aile üyesini yoksulluk nedeniyle kaybeden, devlet yardımı ve baba yadigarı küçük bir dairede ayakta durmaya çalışan ve yaşam mücadelesi veren Katerina da paylaşıyor. “Korona krizi günlerinde kaderimize terk edildik” diyen Katerina, kriz döneminde sağlık sistemine erişim ile beraber bir takım yeni sorunların da gündeme geldiğini söylüyor.

Katerina, “Hali vakti yerinde olan insanlar markete koşuyor, evlerini yiyecekler ve içecekler ile dolduruyor. Ama benim bunu yapacak durumum yok” diyor ve önümüzdeki günlerde Yunanistan’da şu ana kadar açık olan market ve eczanelerin kapanması durumunda kendisi gibi ekonomik yokluk ve açlık ile mücadele veren insanların çok zor durumda kalacağını ifade ediyor.

MÜLTECİLERİN DURUMU KRİTİK

Katerina’nın yaşam mücadelesi verdiği Atina’daki apartmanda yaşayan bir Suriyeli aile için de korona günlerinde şartlar aynı. Eve kapanan Suriyeli mülteciler dört gözle devlet yardımını bekliyor ve kısıtlı imkanlarla büyük badireyi atlatmayı umuyor.

HÜKÜMETİN ÖNLEMLERİ, MUHALEFETİN TEPKİSİ

Korona krizinin yoksulları, mültecileri ve göçmenleri vurduğu Yunanistan’da muhafazakâr Kiryakos Miçotakis hükümeti, bugüne dek krizle mücadele kapsamında mali yardım paketi açıkladı.

Yunanistan muhalefeti, Miçotakis hükümetinin yardım paketinin orta ve üst sınıfların ihtiyaçlarını cevap vermeyi hedeflediğini ve korona krizinin yükünü sırtında taşıyacak olan kesimin, ekonomik kriz yıllarında olduğu gibi, alt ekonomik sınıfların olduğu uyarısında bulunuyor.

Yunanistan’da açıklanan son resmi rakamlara göre korona nedeniyle ölümlü vakaların sayısı yediye ulaştı. Ülke genelindeki korona virüsü vaka sayısı ise, perşembe akşamı itibari ile, 464’e ulaşmış durumda.