Virüse karşı savunmasız bırakılan göçmenler kendi maskelerini dikiyor

Göçmenlerin içinde bulunduğu zorlu yaşam koşulları, korona virüsü salgınıyla katlandı. Kendi dertlerine düşen hükümetler göçmen kamplarını unuturken, Midilli’deki Moria kampında sığınmacılar kendi maskelerini kendileri dikmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını hızla her ülkeye yayılırken, iltica başvuru süreci ötelenen mülteciler için hükümetler henüz hiçbir tedbir almadı. Sivil toplum kuruluşları, mülteci kamplarındaki hijyen ve sağlık koşullarının korona virüsü için ‘ideal ortam’ olduğuna ve hükümetlerin acilen eylem planı hazırlaması gerektiğine dikkat çekiyor. Söz konusu kamplardan biri olan Midilli’deki Moria kampında mülteciler ise kendi önlemlerini alarak maske üretimine başladı.

3 bin kişilik Moria kampında 20 bine yakın kişi yaşıyor. Hali hazırda suya erişimin sınırlı olduğu kampta, tuvalet ve banyolar sıklıkla aşırı kullanım nedeniyle tıkanıyor. Mülteciler, hükümetlerin kampta virüs tedbiri almakta gecikmesi nedeniyle kendi önlemlerini almaya başladı.

50 KİŞİLİK BİR EKİP OLUŞTURULDU

Kampta korona virüsüyle mücadele etmek için bir araya gelen 50 kişilik ekipte, Suriye, Afganistan ve Kongo’dan gelen sığınmacılar var. 30 yaşındaki Afganistan göçmeni Mohammad Alizadah, “Buradaki yaşam koşulları kontrolden çıktı, bu yüzden kendimiz bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyorduk” diyor.

KENDİ MASKELERİNİ YAPIYORLAR

Yüksek talep nedeniyle, Midilli’deki eczanelerde de maske sıkıntısı yaşanıyor. Kampta, maske tedarik eden kimse olmadığı için mülteciler kendi maskelerini kendileri üretiyor. Moria kampından birkaç yüz metre uzaklıktaki bir binada, bir grup Afgan kadın, gönüllü olarak maske üretimine başladı. Yunanistan’da Stand By Me Lesvos isimli bir STK ise maske üretimi için dikiş makineleri getirdi.

BİRİNCİ GÜNDE 500 MASKE

Yerel dükkanlardan alınan pamuklu kumaşlar ile maske diken kadınlar, ilk gün 500 maske yaptı. Dikilen maskeler daha sonra başka bir dükkandan alınan plastik ambalajlarla paketleniyor ve kampa götürülmek üzere kutulara koyuluyor. Ücretsiz olarak dağıtılan maskeler, öncelikle kendini iyi hissetmeyen veya virüs belirtisi gösteren kişilere veriliyor.

Sisam Adası’ndaki kamplarda da durum farklı değil. 650 kişilik kapasiteli Vathy kampında, 7 bin 500’den fazla mülteci yaşıyor. (DIŞ HABERLER)