Korona'da 'nefes' oldular, ithalatçı şirket tehdit etti!

Korona virüsünden 2 bin 500’den fazla kişinin öldüğü İtalya’da hastanelerdeki solunum cihazı vanası eksikliği yaşandığı için bir grup gönüllü üç boyutlu (3D) yazıcıyla vana üretti. İthalatçı şirketse gönüllüleri dava açmakla tehdit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün hızla yayıldığı İtalya’da yoğun bakım tedavisinde kullanılan solunum cihazı vanası yokluğuna üç boyutlu (3D) yazıcıyla çare bulan gönüllüleri, vana üreticisi şirket dava açmakla tehdit etti.

Bir grup gönüllü vanaları, 1 dolar maliyetle ve üç boyutlu (3D) yazıcıyla üretti. Vanaları 11 bin dolara satan imalatçı firma ise gönüllülere üretimi derhal durdurmalarını bildirerek dava açma tehdidinde bulundu.

Her zamanki imalatçı-tedarikçi firmadan hastaların tedavisi için zamanında vanaları yetiştiremeyeceği yanıtını alan İtalyan hastanesi, üç boyutlu yazıcıyla kopya vana arayışına girdiğinde, yeni kurulan Isinnova firmasından Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli kendi üç boyutlu yazıcılarını hizmete soktu.

ŞİRKET VANA KALIPLARINI VERMEDİ

İkili, ilkin imalatçı firmadan kopya basmak için vana kalıplarını istedi ama ret yanıtı ve patent haklarıyla ilgili dava açılacağı tehdidiyle karşılaştı. Bunun üzerine Fracassi ile Ramaioli, vanaları ölçüp biçip üç versiyonunu bastı.

İmalat çözümleri şirketi FabLab'in kurucusu Massimo Temporelli de ikiliye bu işlemde yardım etti. 14 Mart itibarıyla bastıkları vanalar 10 hasta için kullanıldı ve işe yaradı.

‘BAŞKA AMAÇLAR İÇİN KULLANMAYACAĞIZ’

Fracassi, konuyla ilgili Facebook paylaşımında, 'hayati tehlikesi bulunan hastalar söz konusu olduğundan harekete geçtiklerini' söyledi ve, "Durumdan kâr etmek gibi bir niyetimiz yok, ürettiklerimizi bizi harekete geçmek zorunda bırakan acil ihtiyaç dışında kesinlikle kullanmayacağız, başka amaçlarla yaymayacağız" dedi. (Kaynak: Sputnik)