Donald Trump, ABD genelinde 'acil durum' ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede 41 kişiyi öldüren yeni tip korona virüsü nedeniyle "ulusal acil durum" ilan etti. Trump, virüsle mücadele amacıyla 50 milyar dolara kadar acil durum fonunun erişime açılacağını da söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de etkisini artıran Kovid-19 salgınına ilişkin Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin aldığı erken önlemler nedeniyle virüsün daha da yayılmasının önüne geçtiklerini savunan Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) virüsün yeni kriz merkezinin Avrupa olduğunu açıkladığına da işaret etti.

ABD Başkanı Trump, "Resmi olarak ulusal acil durum ilan ediyorum. Bunlar çok önemli 2 büyük kelime." ifadesini kullanarak, 50 milyar dolara kadar acil durum fonunun erişime açılacağını kaydetti.

Trump, özetle şöyle konuştu:

"Yarım milyon ek testin önümüzdeki hafta başında kullanıma açılmasını bekliyoruz. Pazar akşamı muhtemelen lokasyonları duyuracağız. 1,4 milyon yeni test önümüzdeki hafta kullanımda olacak. 5 milyon da 1 ay içerisinde gelecek ki o kadar ihtiyaç olacağını hiç sanmıyorum. Perakendecilerle ve eczanelerle görüşüyoruz, belli kritik lokasyonlarda yapılabilmesi için. Bireylerin araçtan inmelerine gerek kalmaksızın test olmalarıyla ilgili. Google'da teşekkür ediyorum. Testin gerekli olup olmadığını belirleyen, yakın lokasyonda test varsa bunu gösteren uygulamaları var. Bu ülkede her lokasyonda güçlü bir şekilde varolacağız. Google'nın bu konuda 1700 çalışanı var. Amacımız virüsün yayılmasını engellemek ve bundan etkilenen Amerikalılara yardımcı olmak. Bu durum mutlaka geçecek.

ACİL DURUM İLANI NE ANLAMA GELİYOR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal acil durum ilanı Stafford Yasası isimli yasaya dayanıyor. Felaket durumları için kullanılan yasaya göre Beyaz Saray bundan sonra Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'nı (FEMA) ülkenin istediği bölgesine yönlendirebilecek. Ayrıca acil durum ilanı nedeniyle federal hükümet, felaketler ve sağlık krizlerinden zarar gören eyaletlerle doğrudan mali yardım gönderebilecek.

Ülke çapında ilan edilen acil durum ayrıca her bir eyalete, acil durum çalışanları, yapılacak testler, medikal destekler ve aşılar için yapılan masrafların yüzde 75'ini federal hükümetten talep etme hakkı verecek.

Stafford Yasası'na dayanan acil durum ilanı ABD'de seyrek kullanılan bir yetki. Son olarak eski başkanlardan Bill Clinton 2000 yılında Batı Nil virüsü nedeniyle aynı yasayı kullanarak ulusal acil durum ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)