Korona virüsü Asya'da nasıl kontrol altına alındı?

Avrupa'da yayılmaya devam eden korona virüsü, Asya'da son günlerde 'hız kesmiş' görünüyor. Uzmanlar, Güney Kore'de on binlerce kişiye ücretsiz test yapılması ve Hong Kong'da hastaların nerede yaşadığının internetten paylaşılması gibi önlemlerin virüsün daha da yayılmasını engellediğini söylüyor. Peki, hangi ülke nasıl önlem aldı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de ortaya çıkan yeni tür korona virüsü Avrupa'da yayılmaya devam ederken, Asya ülkeleri virüsü kısmen kontrol altına almış görünüyor. Peki Asya'da virüse karşı hangi önlemler alındı? Testler nasıl yapıldı, hangi kurallar getirildi?

GÜNEY KORE'DE GÜNDE 15 BİN KİŞİYE TEST

Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü Güney Kore'de dün, iki haftadır en az yeni vaka tespit edildi. Ülkenin virüsün yayılma hızını kesme stratejisi ise binlerce kişiye test yapmaktan geçiyor. Güney Kore hükümeti geniş alanları karantina alma yolunu seçmedi ama günde yaklaşık 15 bin kişiye ücretsiz olarak korona virüsü testi uyguladı.

Ülkede arabayla gidilen ve araçtan çıkmadan test yapılan merkezler kuruldu. Aynı zamanda, test sonuçları pozitif çıkan kişilerin hareketlerinin görüldüğü cep telefonu uygulamaları geliştirildi.

Güney Kore'deki vakaların yüzde 60'ından fazlası, Daegu kentindeki Shincheonji isimli gizli Hıristiyan tarikatı ile bağlantılandırılmıştı. Yetkililer bu tarikatın tam 210 bin üyesine de tek tek test yaptı. Uzmanlara göre, kısmen sınırlı bir coğrafi alanda böylesine çok kişiye test yapılıp vakaların erken tespit edilmesi, virüsün daha da yayılmasının önüne geçti.

SİNGAPUR'DA PARA CEZASI VE GÜNDE 100 DOLAR DESTEĞİ

Singapur şubat ortalarında, Çin'den sonra en fazla vakanın görüldüğü ülkelerden biri olma yolundaydı. Ülkedeki kriz hali henüz tam olarak dinmese de, yüksek para cezalarının da dahil olduğu sıkı önlemler virüsün yayılma hızını kesti.

Önemli bir iş merkezi ve uluslararası ziyaretçi durağı olan ülkede, çok sıkı karantina önlemleri alındı. Binlerce Singapurlu kendilerini evlerinde tecrit ederken, yetkililerin rastgele kontrollerinde evde bulunamayanlara 10 bin dolara kadar para cezası veya altı ay hapis cezası getirildi. Kesinlikle evde kalması gerektiği düşünülen hastalar günde birkaç kez telefonla kontrol edildi ve nerede olduklarını internet üzerinden bildirmeleri istendi.

Kendi işini yapıp tecrit altına alınan kişilere günde 100 dolar destek sağlandı; evlerinde izole durumda kalamayacak olan kişilere de hükümet tesislerinde kalma izni verildi.

HONG KONG HASTALARIN NEREDE YAŞADIĞINI İNTERNETTEN DUYURDU

Çin'e bağlı Hong Kong da en sıkı önlemlerin alındığı yerler oldu. Hong Kong'da ilk vakanın görüldüğü 23 Ocak'tan sonra sayının artmasıyla acil durum ilan edildi. Okullar kapatılırken, hastalananların kaç yaşında olduğu ve nerede yaşadığına dair bilgiler hükümet tarafından internetten yayınlandı. Karantina altında tutulan veya kendilerini tecrit altına alan binlerce kişinin nerede yaşadığına dair haritalar da halkla paylaşıldı.

Dünyanın en kalabalık noktalarından biri olan ve her gün binlerce Çinlinin ziyaret ettiği bölgede, bu kapsamlı karantina önlemleri sayesinde resmen teyit edilmiş vaka sayısı 120'de kaldı. Bu süreçte toplu taşıma kullanımının çok azaldığı, birçok kafe ve restoranın ateş kontrolü yaparak, yüksek ateşli kişileri içeri almadığı da belirtiliyor.

Bununla birlikte, Hong Kong yönetiminin Çin'le seyahati geç kısıtlaması halktan tepki çekti.

TAYVAN'DA HIZLI ÖNLEM İŞE YARADI

Tayvan, virüsle mücadelede aldığı önlemlerde başarılı görülen yerlerden biri oldu. İlk vakanın 21 Ocak'ta görüldüğü ülkede, okullar 25 Şubat'a kadar tatil edildi. Maske üretimi için askeri personel kullanıldı, belirli gıda ve maddelerin ihratacatı yasaklandı. Tıbbi malzemelerin biriktirip fiyat artıranlara, yanlış bilgi yayanlara ve karantina kurallarına uymayanlara cezalar getirildi. Bölgede bugün itibarıyla 15 bin kişiye test yapıldı, sadece 48 kişide virüs tespit edildi. (DIŞ HABERLER)