Reuters: Yunanistan sınırında herkes Suriyeli olmak istiyor

Reuters ajansı, Edirne'nin sınır semti Karağaç'tan izlenimlerini aktardığı haberinde 'Yunanistan'a girmek için bekleyen göçmenler arasında gerilim yaşandığı' yorumunu yaptı. Buna göre, Suriyeli olmayan göçmenlerin Avrupa'ya girebilmek için Suriyeli olduklarını söylemesi tepki çekiyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin İdlib'de Rusya'yla yaşadığı krizle eş zamanlı olarak göçmenlere Avrupa kapılarını açma yoluna gitmesi sonrası Yunanistan sınırında ortaya çıkan dram derinleşiyor. Göçmenlerin kendi aralarında gerilim yaşadığı, başka ülkelerden gelen kişilerin Suriyeli gibi davrandığı ve gerçekten Suriyeli olanların bu duruma öfkelendiği belirtildi.

Reuters ajansının Edirne'nin sınır semti Karağaç'ta bekleyen göçmenlerle söyleşilerini aktardığı haberde, "Türkiye'nin Yunanistan sınırında kamp kuran Suriyeliler, Avrupa Birliği'nde güvenli bir sığınak bulma umutlarının, kısmen güvenli vatanları olan binlerce başka göçmen nedeniyle suya düştüğüne inanıyor" denildi.

'SADECE SURİYELİLER OLSAYDI...'

Haberde, sınırdaki Afgan ve Pakistanlı göçmenlerin sayısının Suriyelilerden daha fazla olduğu, birçok kişinin de Suriyeli olmamasına rağmen iç savaştan kaçmış gibi davranarak Avrupa'ya girmek istediği gözlemine yer verildi. 20 yaşındaki bir Halepli olan Yahya Rais "Fas, Pakistan ve Afganistan'dan insanları gördüğümde öfkeleniyorum. Burada sadece iki veya üç bin Suriyeli olsaydı, belki Yunanistan sınırı açardı. Gerçek mültecilerin bizler olduğunu biliyorlar" dedi.

'BİZİM DÖNEBİLECEK BİR ÜLKEMİZ YOK'

16 yaşındaki Labib Morghi ise "Fas, Cezayir veya Pakistan'da savaş yok. Afganistan'daki durum bile Suriye'dekinden iyi. Biz, hükümetimizin bizi öldürmek veya yerimizden etmek istemesi nedeniyle gitmek zorunda kaldık" diye konuştu. İdlibli olduğunu söyleyen Morghi, "Buradaki herkes daha iyi bir gelecek istiyor. Fakat dönebilecekleri bir ülkesi olanlar, bizim hayalini kurmanın ötesine geçemeyeceğimiz bir lükse sahip" ifadelerini kullandı.

'LİDERLERİMİZ ÖYLE YOLSUZ Kİ...'

Faslı bir sığınmacı ise Reuters ile söyleşisinde, kimlik belgelerini bilerek yanlarında getirmediklerini, sığınma şansını artırmak için Suriyeli gibi davranacaklarını söyledi. İsmi Bader Abbasi olarak verilen bu kişi, "Bizim liderlerimiz öylesine yolsuz ki, düzgün bir yaşam şansımız yok. İnşallah Avrupa'ya gidebilirsem Suriyeli olduğumu söyleyeceğim yoksa beni geri gönderirler" dedi. Reuters, Abbasi'nin bu sırada yanında olan arkadaşlarının da bu sözler üzerine kafalarını onaylayarak salladıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)