Süper Salı’dan Sanders mı Biden mı galip çıkacak?

ABD başkanlık seçimlerinin önemli eşiklerinden biri olan Süper Salı’ya gelindi. Bugün, ABD’nin 14 eyaletinde Demokrat Parti adaylarının katıldığı seçim yarışının sonuçları büyük oranda belli olacak. Seçimin en etkili iki adayı ise Bernie Sanders ve Joe Biden.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD başkanlık yarışında gözler, Demokrat Parti'nin aday belirleme sürecinin en önemli aşamalardan biri olan Süper Salı'ya çevrildi. Bugün Kaliforniya, Teksas, Virginia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Arkansas, Oklahoma, Minnesota, Vermont, Kolorado, Utah, Kuzey Karolina ve Maine halkın başkan adaylarını belirleyecek.

Yapılacak oylamalarda, aday adaylarından hangilerinin ne kadar delege alacağı belirlenecek. Tek bir seferde 14 eyalette 1357 delegenin dağılımı belli olacağı için de, Demokrat Parti içinde hangi aday adayının önde gittiğine dair tablo biraz daha netleşecek.

SÜPER SALI VE DEMOKRATLARIN HEYECANI

ABD başkanlık adaylarının belirlenmesi için partiler ön seçim yapıyor, ancak her eyalette seçim takvimi farklı işlediği için seçimler zamana yayılıyor. Bu anlamda Süper Salı, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin yarışında belirleyici. Süper Salı, 1984’ten bu yana 14 eyaletin seçime aynı gün gitmesi nedeniyle bu ismi aldı. Bu eyaletlerde yaşayan seçmenler, partilerinin başkan adayını belirlemek için oy verecek ve delegelerin yüzde 34’ü belirlenmiş olacak.

Cumhuriyetçi Parti, başkanlık seçimine hali hazırda başkanlık koltuğunda oturan Donald J. Trump ile devam edeceği için bugün demokrat parti başkan adayını işaret edeceği için heyecanla bekleniyor.

Demokrat Parti, Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimi için Vermont Senatörü Bernie Sanders, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, eski Indiana Belediye Başkanı Pete Buttigieg, Minessota Senatörü Amy Klobuchar, eski Temsilciler Meclisi üyesi Beto O’Rourke, eski New York Belediye Başkanı Mike Bloomberg gibi isimler yarışıyor.

Küresel Gündem: İlhan Uzgel: ABD kutuplaşmayı Türkiye'yle tartışıyorKüresel Gündem: İlhan Uzgel: ABD kutuplaşmayı Türkiye'yle tartışıyor

DEMOKRATLARDA KARAR ZAMANI: SANDERS MI? BİDEN MI?

Süper Salı, Demokrat Parti başkan adayının belirlenmesi açısından kritik bir eşik. Seçim sürecinden adayların bir kısmının başka bir aday lehine çekilmesi de bu tarihe yakın günlerde gerçekleşiyor. Gelenek bozulmadı ve bu yıl da Demokrat Partinin başkan adayı olmak için yola çıkan Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Beto O’Rouke, Joe Biden’ın lehine seçimden çekildi. Söz konusu isimler bugün Biden’a Teksas’ta desteklerini ilan edecek.

Demokrat Parti içinde en büyük çekişme Sanders ve Biden arasında yaşanıyor. Iowa seçimlerinde yaşanan karmaşa bir yana, New Hampshire’da galibiyet alan Sanders başkanlık yarışında gücünü gösterdi. Güney Carolina’daysa Biden zaferin adı oldu. Demokratik sosyalizm şiarıyla yola çıkan Sanders, farklı kesimlerden güçlü destek görüyor. Süper Salı boyunca gözler her iki adayın alacağı oy oranlarında olacak.