Julian Assange hakim karşısında

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'nin iade talebi nedeniyle İngiltere'de hakim karşısına çıktı. Assange'ın avukatı, iadenin kabul edilmesi halinde araştırmacı gazeteciler için hayati önemdeki faaliyetlerin suç sayılacağı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını yayımlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'nin iade talebi nedeniyle bugün İngiltere'de hâkim karşına çıktı. ABD'nin 18 ayrı suçtan iadesini istediği Assange'ın Londra'daki duruşması öncesinde çok sayıda destekçisi protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler, basın özgürlüğü hakkını kullandığını söyledikleri Assange'ın serbest bırakılmasını talep etti.

Assange duruşma salonuna tıraş olmuş halde ve takım elbiseyle gelirken, avukatı Jennifer Robinson davanın araştırmacı gazeteciler için hayati önemdeki faaliyetleri suç haline getirebileceği uyarısında bulundu. Assange'ın yayınladığı belgelerin ABD'nin Irak ve Afganistan’daki savaşları nasıl yürüttüğüne ilk kez ışık tuttuğunu hatırlatan Robinson, "Burada cinayetlerden, savaş suçlarının kanıtından söz ediyoruz" dedi. Avukat, "Bunlar, ihlalleri nedeniyle hükümetlerden hesap sormak isteyen bizler için önemli kaynaklar" diye konuştu.

ABD’yi savunan avukat James Lewis ise Assange’ın, sızdırdığı belgeler nedeniyle bu ülkelerde Batı’ya yardım eden insanların hayatını tehlikeye attığını, bu sebeple iadesinin istendiğini belirtti. Avukat, 'gazeteciliğin suç işleme bahanesi olamayacağını' savundu.

ABD, aralarında casusluğun da bulunduğu 18 ayrı suçtan dolayı Assange'ın iadesini talep ediyor. WikiLeaks'in kurucusu suçlu bulunursa 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. (DIŞ HABERLER)