'İdlib görüşmelerinin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz'

Türkiye'yle İdlib hakkındaki görüşmelere devam etmek istediklerini belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, "Gerilimin çok daha kritik bir duruma dönüşmemesi adına azami bir çaba gösteriyoruz. Bunu, Türk tarafı ile temas içerisinde yapıyoruz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Suriye’nin İdlib vilayetinde gerilimle ilgili Türkiye'yle görüşmelerin devam etmesini istediklerini söyledi.

Sputnik'in haberine göre, bir Rus ajansına konuşan Rusya'nın Suriye'den Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Verşinin "İdlib’deki durumun istikrara kavuşturulması için Soçi memorandumu imzalandı. Türk tarafı ile hâlâ görüşmeleri sürdürmekteyiz" dedi.

İki ülke heyetlerinin Ankara'da sonrasında da Moskova'da toplantılar yaptığını hatırlatan Verşinin, "Bu görüşmelerin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Mühim olan, siviller arasında ölümlerin yaşanmasını önlemek ve teröristlerle tavizsiz bir biçimde mücadele etmeyi sürdürmek" diye konuştu.

"İdlib'deki gerilimin kritik bir duruma dönüşmemesi için çalıştıklarını" söyleyen Verşinin, "Hepimiz biliyoruz ki (İdlib’deki) durum ciddi, buradaki gerilim ciddi bir raddede. Bu gerilimin çok daha kritik bir duruma dönüşmemesi adına azami bir çaba gösteriyoruz. Bunu, Türk tarafı ile temas içerisinde yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU? 

Suriye ordusu, Soçi Mutabakatı kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek, Heyet Tahrir el Şam (eski El Kaide/eski El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunan İdlib vilayetinin güneyindeki askeri harekatı yeniden başlatmıştı. Suriye askerleri çok sayıda kritik kasaba ve köyde kontrolü ele geçirirken, Türkiye'nin Soçi Mutabakatı kapsamında kurduğu gözlem noktalarının bazıları da hükümet kontrolündeki bölgede kalmıştı.

İdlib mutabakatının tam metni yayınlandıİdlib mutabakatının tam metni yayınlandı

3 Şubat'ta Suriye ordusunun Türkiye'ye ait gözlem noktasına açtığı topçu ateşiyle 7'si asker 1'i sivili 8 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 10 Şubat'ta Suriye ordusunun askerlere ateş açtığını duyurdu. Açıklamada, "İdlib’de çatışmaları önlemek, hudut güvenliğimizi sağlamak, göçü ve insanlık dramını engellemek maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır” denildi.

Türkiye ateşkes kararının Suriye ordusu tarafından ihlal edildiğini, Rusya ve Suriye hükümeti ise İdlib'deki örgütlerin ateşkese uymadığını belirtiyor.

Rusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmediRusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmedi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırına ve İdlib'e yoğun askeri sevkiyat yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat'taki AK Parti grup toplantısında, yeni bir saldırı olması halinde Türkiye'nin Soçi Mutabakatı'na bağlı kalmayacağını söyledi. Erdoğan, "Bundan sonra saldırı olursa Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Rejimi belirlediğimiz sınıra kadar kovalayacağız" dedi.

Erdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağızErdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağız

İdlib'de yaşananların ardından ABD'den Türkiye'ye destek veren açıklamalar geldi. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 12 Şubat'ta Türkiye'ye geldi. Ankara'daki temaslarının ardından açıklama yapan Jeffrey, iki ülkenin Rusya'nın Suriye ve Libya'daki rolünden endişeli olduğunu söyledi. Jeffrey, Türkiye'nin Suriye ve "özellikle İdlib'de askeri güç bulundurmasını desteklediklerini" belirtti.

Daha sonra iki ülke askeri ve istihbarat yetkililerinin yer aldığı heyetler Ankara ve Moskova'da toplantılar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yaklaşık 1 saatlik telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'dan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Soçi Mutabakatı'na vurgu yaptığı belirtildi. Kremlin'in açıklamasında ise "İki lider, İdlib konusunda teması artırma noktasında anlaştı" denildi. (HABER MERKEZİ)

Putin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanmasıPutin'le görüşen Erdoğan: Çözüm Soçi'nin tam uygulanması

Akar ve Şoygu İdlib'i görüştüAkar ve Şoygu İdlib'i görüştü

Erdoğan: İdlib için 'savaş' diyebilirimErdoğan: İdlib için 'savaş' diyebilirim

Rusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyorRusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyor

Rusya'dan Erdoğan'a yanıt: Sivilleri vurmuyoruzRusya'dan Erdoğan'a yanıt: Sivilleri vurmuyoruz

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyorRusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyor

Jeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruzJeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruz

ABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayızABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayız