Virüs salgını dünyayı nasıl etkiledi?

Araba yedek parçalarında sıkıntı, petrol talebinde düşüş ve yabancı düşmanlığı... Çin'deki korona virüsü salgını dünyayı nasıl etkiledi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de 2 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan ve son olarak komşu İran'a da sıçrayan korona virüsü, dünya çapında birçok açıdan beklenmedik türde olumsuz etkilere yol açtı. Uzmanlar, Çin'deki fabrikaların uzun süre kapalı kalması nedeniyle arabalar için yedek parça sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Dünya çapında yabancı düşmanlığı artarken, ABD'de bazı ailelerin evlat edinme işlemlerinin virüs yüzünden sekteye uğradığı belirtiliyor.

İşte, yaklaşık iki aydır devam eden salgının dünya çapında gözlenen etkileri:

HANGİ ŞİRKETLERİN KÂRI DÜŞTÜ?

Dünyanın en kâlı şirketlerinden Apple, gelir hedeflerini tutturamayacağı konusunda yatırımcılarını uyardı. Şirket, Çin'de kapalı olan dükkan ve fabrikalar nedeniyle üretiminin ve satışlarının düştüğünü açıkladı.

Çin pazarında büyük bir yatırımcı olan Disney, eğlence parklarının kapalı olması nedeniyle 280 milyon dolara yakın bir kayba uğrayacağını açıkladı. Şanghay ve Hong Kong'daki Disneylandlerin bilinmeyen bir tarihe kadar kapalı olması nedeniyle şirketin 2020 gelirlerinde büyük düşüş bekleniyor.

Starbucks, Nike ve Versace gibi lüks markaların sahibi olan Capri Holdings gibi büyük şirketlerin de Çin çapında binlerce dükkanı kapalı.

ARABA YEDEK PARÇALARINDA SIKINTI YAŞANABİLİR

Çin, dünyanın en büyük araba üreticisi. Dolayısıyla, üretim tesislerinin ve tedarikçilerin uzun süre kapalı olmasının küresel bir etkiye yol açması bekleniyor. Büyük araba markalarının birçoğu, parçalarını Çin'den ithal ediyor. Fakat çok sayıda araba üretim tesisi geçtiğimiz ayın ortalarından bu yana kapalı. Toyota firması bu hafta, tesislerinden sadece birkaçını yeniden açtığını duyurdu.

PETROL TALEBİ 10 YILDIR İLK KEZ DÜŞTÜ

Virüsün milyonlarca insanı eve hapsetmesi ve çok sayıda fabrikanın kapanması nedeniyle, petrol talebinde ciddi bir düşüş yaşanması dikkat çekiyor. CNN'in verilerine göre, 2020'nin ilk üç ayında küresel petrol talebinin geçtiğimiz yıla kıyasla günde 435 bin varil düşmesi bekleniyor.

IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI ARTTI

Salgını Çinlilerin vahşi hayvanları yediği iddiasına dayandıran dezenformasyon kampanyaları ve sahte fotoğraflar, dünya çapında Çinlilere ve genel olarak Asyalılara karşı ırkçılığı körükledi. Temelsiz korkular yüzünden, Avustralya ve Kanada'daki Çin lokantalarının yanı sıra ABD'nin birçok kentindeki Çin mahallelerinde satışlar yere çakıldı. Vietnam'da bir restoranın girişine 'Çinliler giremez' yazısı asılırken, Bir Fransız gazetesi de maske takmış Çinli bir kadının fotoğrafının üzerinde 'Sarı Alarm' manşetiyle çıkmakta sakınca görmedi.

EVLAT EDİNME İŞLEMLERİ SEKTEYE UĞRADI

Amerikan basını, Çin'den çocuk evlat edinmek için uzun zaman önce başvuruda bulunmuş birçok ailenin planlarının virüs nedeniyle sekteye uğradığını yazdı. Aileler, çocuklara ne zaman kavuşabileceklerini bilmediklerini söyledi.

NAKİT KRİZİNE YOL AÇAR MI?

Çin Mekrez Bankası geçtiğimiz hafta, ülkede dezenfekte edilen eşyalara banknotların da dahil olduğunu açıkladı. Ülkedeki her bir banka şubesinin elindeki nakit parayı ultraviyole ışınla ve yüksek ısıda dezenfekte edeceği, ardından da bir ila iki hafta boyunca kimseye dokundurtmadan saklayacağı açıklandı. (DIŞ HABERLER)