Putin 'Gri Kardinal'i iki satırlık açıklamayla kovdu!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Gri Kardinal' olarak anılan yakın danışmanı Vladislav Surkov'u görevden aldı. Rusya'nın Ukrayna politikasından sorumlu olan Surkov, Putin'i kapalı kapılar arkasında etkileyebilen kişilerden biri olarak tanınıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, en yakın danışmanlarından biri olan Vladislav Surkov'u görevden aldı. Bir stratejist olan Surkov, Putin'i kapalı kapılar arkasında etkileyebilen kişilerden biri olarak tanınıyordu ve "gri kardinal" lakabıyla anılıyordu.

Surkov'un kovulduğu ise Kremlin'in internet sitesinde sadece iki satırlık bir açıklamayla duyuruldu. Açıklamada, Surkov'un neden görevden alındığına veya kendisine yeni bir görev verilip verilmeyeceğine dair bir bilgi yer almadı.

Surkov'un, Putin'in göreve geldikten sonraki süreçte iktidarını perçinlemesine yardım ettiği düşünülüyordu. Rusya'nın Ukrayna politikasından sorumlu olan Surkov bu ay bu görevinden alınmış, yerine Putin'in sıkı destekçilerinden olan Ukrayna doğumlu tecrübeli siyasetçi Dmitri Kozak getirilmişti.

SURKOV KİMDİR?

Rusya Devlet Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nün yanı sıra Başbakan Vekilliği de yapan Surkov, parlamentodaki siyasi partilerin yanı sıra Putin'e zafer getiren seçim kampanyalarıyla da ilgileniyordu. Fakat 2011'de Başbakan Vekili yapıldıktan sonra iktidarı azalmaya başladı.

2013'te Rusya'nın Ukrayna ve diğer eski Sovyet devletleriyle ilişkilerinden sorumlu oldu. Moskova Ukrayna'nın güneyindeki Kırım yarımadasını 2014'te ilhak etti ve Ukrayna'nın doğusundaki Rusça konuşan ayrılıkçı azınlığa destek verdi. (BBC Türkçe)