'Ben Tanrıyım' yazılı plakanın sahibine 150 bin dolar tazminat ödenecek

ABD'de, plakasına 'Ben Tanrıyım' yazmasına izin verilmeyen Bennie Hart'a 150 bin dolar tazminat ödenecek. Hart adına davacı olan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), 'yasağın ABD'de anayasayla güvence altına alınan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kentucky eyaletinde 'Ben Tanrıyım' (IM GOD) yazılı plakasını kullanmasına izin verilmeyen ateist bir kişi, 150 bin dolar (yaklaşık 900 bin TL) tazminata hak kazandı. 10 yılı aşkın bir süre boyunca Ohio'da bu plakayı kullandığını söyleyen Bennie Hart, 2016'da Kentucky'nin Frankfort kasabasına yerleşti ve burada da aynı plakayı kullanmak için Kentucky Motorlu Taşıtlar İdaresi'ne başvuruda bulundu.

[inline-ads adscode='gdad-news-inline' orientation='landscape' adnum='1' /"

Ancak Hart'a gönderilen yanıtta bu talebin 'yakışıksız olduğu, çatışma riski içerdiği ve başka sürücülerin dikkatini dağıtacağı' söylendi. Kentucky yasaları, cinsiyet, ırk, renk, din ve milliyet ayrımcılığı yapılmadığı sürece özel plakalarda her türlü yazının yer almasına izin veriyor.

Bunun üzerine Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve 'Dinden Özgürlük Vakfı' (Freedom From Religion) Hart adına dava açtı. Bu kuruluşlar, yasağın ABD'de anayasayla güvence altına alınan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu. Mahkeme, Kasım ayında bu kuruluşları haklı buldu ve eyalette "Ben Tanrıya Aidim" ve "Tanrıyı Seviyorum" gibi özel plakalara izin verilirken buna izin verilmemesinin tarafsızlık ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Pazartesi günü de mahkeme, Hart'a avukatlık ücretleri için 150 bin 715 dolar tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Yaklaşık 500 dolar olan mahkeme masraflarını da Kentucky Motorlu Taşıtlar İdaresi ödeyecek. (BBC Türkçe)

Etiketler ABD plaka araba