AB'den İngiltere'ye: Elgin Mermerleri'ni Yunanistan'a iade edin

İngiltere ile AB arasında Brexit sonrası yapılacak ticaret anlaşması müzakerelerinde, Osmanlı dönemine dayanan bir anlaşmazlık da gündeme gelecek. AB İngiltere'den, Osmanlı döneminde Atina'daki Parthenon Tapınağı'ndan çalınan Elgin Mermerlerini iade etmesini isteyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ile İngiltere arasında yıllardır tartışma konusu olan Parthenon Mermerleri (Elgin Mermerleri), Brüksel ile Londra arasındaki Brexit müzakerelerinin bir parçası haline geldi. Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'ın Parthenon Mermerleri üzerindeki hak iddiasının, İngiltere'yle birliğin gelecekteki ilişkisi üzerine yapılacak müzakerelerde pazarlık aracı haline gelmesinin önünü açtı.

AB’nin gelecek ay Londra'yla başlanacak müzakereler konusundaki parametrelerini belirleyen resmi belge taslağında, İngiltere’nin 'yasadışı olarak ele geçirilen kültürel nesnelerin iadesini veya iadesi ile ilgili sorunları ele alması gerektiği' vurgulanıyor. Söz konusu madde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 19'uncu yüzyılın başında, Atina'nın merkezindeki Akropol'de bulunan Parthenon Tapınağı'ndan Elgin Lordu tarafından sökülen ve Londra'daki British Museum’da sergilenen heykellere doğrudan atıf olarak yorumluyor.

Yunanistan'la İngiltere arasında heykellerin mülkiyetine dair tartışmalar yıllardır sürüyor ve İngiliz hükümeti Atina’nın iade isteğine olumsuz yanıt veriyordu. Ancak yeni süreçte AB üyesi ülkelerin İngiltere'yle ticaret için kendi parametrelerini belirleme hakkına sahip olmasıyla, Elgin Mermerleri Atina tarafından tekrardan gündeme taşınıyor.

AB üyesi devletlerin Brexit sonrasında İngiltere'yle gündeme taşıdığı meseleler arasında Elgin Mermerlerinin yanı sıra İspanya’nın Akdeniz'deki Cebelitarık hakkındaki iddiaları ve Fransa’nın balıkçılık ile ilgili şartları gibi konular da bulunuyor.

Klasik dönemde yapılan Yunan mermer heykellerinin en iyi örnekleri arasında gösterilen Parthenon Mermerleri, Parthenon Tapınağı'nın parçasıydı. Elgin Lordu Thomas Bruce'un ajanları, 1801-1812 arasında Parthenon'un asırlara meydan okuyan heykellerinin yarısının yanı sıra Propylaea ve Erechtheum'daki heykelleri Yunanistan’dan çalarak deniz yoluyla İngiltere'ye taşıdı.