Çavuşoğlu: Rusya'nın rolü çok önemli

56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Heiko Maas bir araya geldi. İkilinin gündeminde İdlib ve Libya vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 56'ncı Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Maas'la kısa bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu Libya'da kalıcı barışın sağlanması ve İdlib'deki son durumu ele aldıklarını söyledi.

Libya'da sivillere yönelik saldırıların arttığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tobruk merkezli yönetimin destek verdiği General Halife Hafter'i Libya'daki ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Hafter'in siyasi çözümden çok askeri bir çözüme inandığını söyleyen Çavuşoğlu, siyasi çözümün Hafter'in durdurulmasından geçtiğini dile getirdi. Türkiye'nin ateşkesin sağlanmasında önemli rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, Ankara'nın bundan sonraki süreçte de destek vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu ile 'yapıcı bir görüşme' yaptıklarını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise ele aldıkları konulardan birinin Libya'daki gelişmeler olduğunu söyledi. Maas, Berlin'de düzenlenen Libya Konferası'nın ardından değerlendirmelerde bulunmak üzere yarın Münih'te bir araya geleceklerini dile getirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Libya'da kalıcı ateşkes öngören karar tasarısının kabul edildiğini hatırlatan Maas, alınan kararların hayata geçirilmesinde Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Maas, Libya'da savaşan taraflar arasında 'kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını hedeflediklerini' ifade etti. Bu çerçevede 'Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını' belirten Maas, görüşmede bunu ele aldıklarını ifade etti.

Almanya, geçtiğimiz ay Berlin'de Libya Konferansı'na ev sahipliği yapmıştı. Konferansın sonunda 55 maddelik bir sonuç bildirgesi yayınlanmıştı. Bildirgede Libyalıların öncülük edeceği siyasi sürecin çatışmalara son vererek kalıcı barışı sağlayabileceği söylenmişti.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA'NIN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'nin İdlib'e yönelik saldırıları durdurmak için çaba sarf ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'den bir heyetin pazartesi günü Moskova'ya giderek görüşmeleri sürdüreceğini belirtti. Rusya'nın rolü çok önemli diyen Çavuşoğlu, "İngiltere ve ABD'nin verdiği desteği başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden ve Avrupa Birliğinden de daha görünür bir şekilde görmek istiyoruz. Eğer bunu durduramazsak büyük bir trajedi olacak. İki milyona yakın insan sınırlarımıza gelebilir" dedi. (Kaynak: DW)