Rus basını: Erdoğan yeni bir anlaşma istiyor

Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib gerilimi, Rus basınında ilgiyle izleniyor. Kommersant gazetesinin konuştuğu bir uzman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamalarının savaşa değil yeni bir anlaşma arayışına işaret ettiği yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Rusya arasında İdlib üzerinden yaşanan gerilim, Rus basınında geniş yer buldu. Kommersant gazetesine konuşan bir uzman Türkiye'nin 'çatışma değil, yeni bir anlaşma arayışında olduğunu belirterek 'pazarlığın yüksekten açıldığını' belirtti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na yakın bir kaynak ise Vedomosti gazetesine demecinde, 'Suriye'de yakın gelecekte yeni provokasyonlar yaşanabileceğini' söyledi.

Kommersant gazetesinin haberinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye hükümet güçlerinin şubat sonuna kadar geri çekilmesi talebi için 'ültimatom' tanımı yaptı. Gazete, Erdoğan'ın dün ilk kez İdlib'deki sivil ölümleri için Rusya'yı da suçladığını belirtti.

KOMMERSANT: ABD TAMAMEN TÜRKİYE'NİN TARAFINDA

Haberde iki taraftan heyetlerin yeniden biraraya geleceği hatırlatılırken, "Moskova ve Ankara mevcut durumun suçlusunun kim olduğu ve Soçi anlaşması üzerine ağız dalaşı yaparken, ABD tamamen Türkiye'nin tarafını tuttu" denildi.

'ÇEKİLME TALEBİ, PAZARLIĞIN BAŞLANGIÇ NOKTASI'

Rus Uluslararası İlişkiler Konseyi'nin uzmanı Kirill Semenov ise Türkiye'den gelen son açıklamaları 'yeni bir anlaşma arayışı' olarak değerlendirdi. Erdoğan'ın 'kavgacı söylemlerine rağmen Şam'la doğrudan çatışma istemediği imasında bulunduğu' yorumu yapan Semenov,  "[Erdoğan], şubat sonuna dek Moskova'yla yeni bir İdlib anlaşması yapmak istediğinin sinyalini veriyor" dedi. Rus uzman, hükümet yanlısı güçlerin çatışmasızlık bölgesinden çekilmesi talebinin pazarlığın başlangıç noktası olarak görülebileceğini söyledi.

'PUTİN'LE OLAĞAN GÖRÜŞMELERİNDEKİ TONUNDAN UZAK'

Vedemosti gazetesine konuşan üst düzey bir diplomatik kaynak ise Erdoğan'ın son söylemlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmelerindeki olağan tonundan uzak olduğunu söyledi. Kaynak, 'bu durumun kötü olduğu çünkü Türkiye'nin abartılı bahanelerle taahhütlerini yerine getirmeyi erteleyerek zaten zorlu olan durumu daha da kötüleştirdiği' yorumu yaptı.

'MOSKOVA GÖRÜŞMESİNDEN ÇOK ŞEY BEKLENMEMELİ'

Aynı kaynak, Erdoğan'ın meselenin Moskova'da yapılacak görüşmede çözülmesini umduğunu belirtip 'geçmiş deneyimlerin, bu görüşmeye dair yanılsamaya kapılınmamasını gerektirdiğini' söyledi.

'YENİ PROVOKASYONLAR YAŞANABİLİR'

Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na yakın bir kaynak ise Vedemosti'ye isim vermeden yaptığı açıklamada, Suriye'de yakın gelecekte provokasyonlar yaşanabileceği yorumu yaptı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Suriye Türkiye İdlib