Rusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyor

Rusya ve Suriye, İdlib'de tırmanan gerilim ve insani kriz suçlaması hakkında ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye ordusunun militanların saldırılarına yanıt olarak operasyon düzenlediği, sivillerin güvenli çıkışı için açılan koridora erişimin de yine militanlar tarafından engellendiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun İdlib'de militanların ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek ilerlemesi konusundaki gerilim Türkiye'nin tepkisine yol açarken, Moskova ve Şam'dan ortak açıklama geldi. Açıklamada, militanların eylemleri nedeniyle ocak ayında İdlib’de 150’den fazla sivilin öldüğü vurgulandı; İdlib'i kontrol eden Heyet Tahrir el Şam'ın (eski el Kaide/eski El Nusra) Soçi mutabakatını ihlal ettiği belirtildi.

Açıklama, İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi için kurulan koordinasyon merkezlerinin Rus ve Suriyeli başkanları olarak Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev ve Suriye Şehircilik ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf’un imzalarını taşıyor.

'HEYET TAHRİR EL ŞAM EYLEMLERİNİ ARTIRDI'

İki yetkili ortak açıklamalarında, İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde 'militanların eylemleri yüzünden insani bir felaket yaşanması riski olduğunu' vurguladı. Geçtiğimiz ay militanlar yüzünden İdlib’de 150’den fazla Suriyeli sivil hayatını kaybettiği belirtilirken şu uyarı yapıldı: "İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde durum hâlâ çok zor. Bölgede militanların terör eylemleri nedeniyle insani bir felaket yaşanması riski yüksek. Heyet Tahrir el Şam ve onunla bağlantılı oluşumların eylemlerini arttırması Rusya ve Suriye’nin bölgedeki gerginliği düşürmeye yönelik çabalarına engel oldu."

'MİLİTANLAR SİVİLLERİ ENGELLEDİ'

Militanların, Rusya ve Suriye ordularının oluşturduğu insani koridorlardan sivillerin çıkışını engellemek istediği belirtilen açıklamada, "Militanlar, Halep, İdlib ve Hama’daki geçiş noktalarına çıkan yolları kapattı, yol üzerine patlayıcı döşedi. Militanların sürekli hale gelen provokasyonları, Suriye ordusunu kendi kontrol ettiği bölgelerde güvenliği sağlamak için karşılık vermek zorunda bıraktı" denildi. (Sputnik)

Etiketler Suriye Rusya İdlib