Oscar törenine damga vuran anlar

Ünlü oyuncu Natalie Portman'ın kadınlara karşı ayrımcılığa meydan okuyan ceketi, Brad Pitt'in ABD Başkanı Donald Trump'ı tüm dünyanın önünde yerin dibine sokması ve rapçi Eminem'in efsanevi yönetmen Martin Scorcese'yi uyutan ama bütün salonu coşturan performansı... İşte, 92'inci Oscar Ödüllerine damga vuran anlar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 92'inci Oscar Ödülleri törenine ödül alan film ve oyuncular kadar, bir dizi siyasi çıkış ve Akademi'nin ayrımcılığına karşı tepkiler de damga vurdu. Kendisi de bir Oscar ödülü sahibi olan oyuncu Natalie Portman, kostümüyle kadın adayların sayısının azlığına gönderme yaptı. İlk kez oyunculuk dalında ödül alan Brad Pitt, konuşmasında Amerikan siyasetine eleştiriler yöneltti. Rapçi Eminem ise fenomen şarkısı Lose Yourself'i 17 yıl sonra sansürsüz söyledi.

İşte Oscar gecesinde öne çıkan anlar:

BRAD PITT'TEN SENATO'YA AÇIK ELEŞTİRİ

12 Yıllık Esaret filmiyle yapımcı olarak daha önce Oscar kazanan Brad Pitt, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında ilk Oscar'ını alırken ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasının kapatılmasını eleştirdi. Pitt, Trump'ın partisi Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'daki azil yargılanmasında tanıkların dinlenmemesine tepki göstererek, "Bana bu konuşma için 45 saniyem olduğunu söylediler. Bu süre, Senato'nun [Trump aleyhine tanıklık yapması engellenen eski ulusal güvenlik danışmanı] John Boltona'a verdiği süreden daha uzun" dedi.

Pitt, ödülü kazandığı Once Upon a Time in Hollywood filminin tarihi bir olayı alternatif bir sonla bitirmesine atıfta bulunarak, "Belki de Quentin Tarantino bu konuyla ilgili bir film yapar. Filmin onunda ise yetişkinler doğru olanı yaparlar" diye konuştu.


PORTMAN ERKEK EGEMENLİĞİNE KOSTÜMÜYLE MEYDAN OKUDU

Bu seneki Oscar adayları listesine yöneltilen en temel eleştirilerden biri, beyaz ve erkek adayların hâkimiyeti üzerineydi. Çok sayıda kadın yönetmenin filmi liste dışı bırakılmıştı. Ödül törenine sunucu olarak katılan ünlü oyuncu Natalie Portman, bu durumu en somut eleştiren isimlerden biri oldu. Portman geceye, üzerine kadın yönetmenlerin isimlerinin işlendiği bir ceketle katıldı.

Ceketinde, Akademi tarafından aday listesine dahil edilmeyen Greta Gerwig (Little Women), Lorene Scafaria (Hustlers) and Lulu Wang (The Farewell) gibi kadın yönetmenlerin isimleri yer alıyordu.


EMINEM 17 YIL SONRA SANSÜRSÜZ

Eminem'in '8 mil' filminin de soundtracki olan 'Lose Yourself' şarkısı, 2003 yılında Oscar ödülü almıştı. Ancak Akademi 17 yıl önce Eminem'den şarkının sansürlenmiş bir versiyonunu söylemesini istemiş, Eminem ise bu teklifi reddetmişti. Ünlü rapçi 17 yıl sonra, bu şarkıyı sansürsüz olarak Oscar sahnesinde söyledi.

EMINEM SCORCESE'Yİ UYUTTU!

Eminem'in sahneye çıkışı konukların bazılarını şaşırttı, büyük kısmınıysa heyecanlandırdı. Ancak Dolby Theatre'in 'Lose Yourself'in sözleriyle inlediği anlarda, The Irishman filminin efsanevi yönetmeni Martin Scorcese'nin 'uyuklaması' gözlerden kaçmadı.

BILLIE EILISH'IN EMINEM ŞAŞKINLIĞI

ABD'nin yeni nesil pop yıldızlarından 18 yaşındaki Billie Eilish ise adeta "2020 yılında Eminem mi?" bakışı atarken kameralara yakalandı.


'BİR İNEĞİN YAVRUSUNU ÇALMAYA HAKKIMIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Joker filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülü alan Joaquin Phoenix, konuşmasında adalet kavramına ve doğal kaynakların insan eliyle tüketilmesine değindi. Phoenix şu ifadeleri kullandı:

"Toplumsal cinsiyet eşitliği, ırkçılık, kuir hakları veya hayvan haklarından söz ederken aslında adaletsizlik mücadelesinden bahsediyoruz. Bir ırkın başka bir ırka, bir insanın başka bir insana, bir cinsiyetin veya bir türün diğerine üstünlüğüne ve cezasız kalan kontrolüne karşı bir mücadeleden bahsediyoruz. Tabiattan koptuğumuzu düşünüyorum. Çoğumuzun egosantrik, ben merkezci bir bakışı açısı var ve kendimizi dünyanın merkezi sanıyoruz. Tabiatı, kaynaklar için sömürüyoruz. Bir ineği yapay olarak döllemeye ve yavrusunu çalmaya, ineğin yavrusu için olan sütünü alıp kahvemize koymaya hakkımız olduğunu düşünüyoruz."


AKADEMİ'DE 'KOMÜNİST MANİFESTO'

Eski ABD başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın şirketinin yapımcılığını üstlendiği American Factory, en iyi belgesel ödülünü aldı. Netflix'te yayınlanan belgeselin yönetmenlerinden Julia Reichert, kabul konuşmasında "Günümüzde, çalışan insanlar için hayat daha da zorlaşıyor. Bütün ülkelerin işçileri birleşirse, işlerin daha iyi olacağına" inanıyoruz" ifadelerini kullandı.


DEMOKRATLARA GÖNDERME

Ödül töreninin girişinde kısa bir sunum yapan Steve Martin ve Chris Rock, 2017'de en iyi film ödülünün yanlış verilmesine ve Demokrat Parti'nin Iowa'da düzenlenen ilk ön seçiminde geciken sonuçlarına değinen esprileriyle salonu güldürdü. Martin, en iyi film ödülünde bu sene hata yapılmayacağını söyleyip "Bu yıl böyle bir şey yaşanmayacağını garanti ettiler çünkü Akademi Iowa'da kullanılan yeni mobil uygulamayı kullandı" dedi. (DIŞ HABERLER)